Nekategorisano

Voćna salata

Voćna salata je jelo  koje se sastoji od raznih vrsta voća, ponekad se služi u tekućini, vlastitom soku ili sirupima. Kada se služi kao predjelo ili desert, voćna salata je još poznata pod nazivom voćni koktel ili voćni kup.

Smatra se da su se prve voćne salate pripremane u Starom Rimu u vrijeme Julija Cezara. Međutim, ono što je poznato jeste da porijeklo današnje voćne salate datira iz 19. vijeka i da se pripremala u mnogim zemljama.
Postoji mnogo recepata za domaću voćnu salatu koji uključuju i različite vrste umaka prije nego vlastiti sok od voća. Dodaju se, također i orašasti plodovi, jogurt, određeno povrće i drugi sastojci.
Waldorf voćna salata je varijanta koja koristi umak na bazi majoneze, a u nekim se koristi kiselo vrhnje, neka alkoholna pića, jogurt ili čak senf, a najpopularnija je varijanta sa šlagom, sladoledom i bobičastim voćem. Na Filipinima su voćne salate popularne tokom tradicionalnih festivala i obično se koristi kondenzovano mlijeko i mlijeko mladog kokosa.
O zdravstvenim prednostima voćne salate ne treba ni govoriti obzirom da su sastojci sami po sebi zdravi pod uslovom da se ne koristi previše bijelog šećera ili drugih nezdravih namirnica.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!