Nekategorisano

Paradajz: Rajski užitak

Upravo je nastupilo najljepše doba u godini, kada su naši vrtovi prepuni ovih zrelih i sočnih plodova. Možemo početi spremati sve one ukusne umake, razmišljati kako da ih sačuvamo za hladniji dio godine ili jednostavno uživati u blagodati svježe i sočne zlatne jabuke. Obzirom da je sezona paradajza, vrijeme je da saznate korisne informacije o paradajzu.

Vjerovali ili ne, paradajz je voće, iako ga ljudi zbog njegovih osobina svrstavaju u povrće. Paradajz potiče iz Južne Amerike, a današnjim uzgojem dobile su sorte raznih oblika i boja od žutih pa do crnih. Ova raznolikost i jednostavan uzgoj načinije su paradajz najpopularnijom namirnicom u svijetu.

Paradajz sadrži likopen, najjači antioksidans iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv stanica raka. Apsorpcija likopena bolja je kad se konzumiraju prerađeni proizvodi, to jest termički obrađeni. Zbog toga su najbolji prirodni izvori likopena: supa od paradajza, kuhani umak i domaći kečap te pasterizirani sok.

gastrofan-384Ako kupujete paradajz u supermarketu, trebate znati da je takav paradajz ubran prije vremena kako ne bi propao prije nego što dođe na police. Kvalitetan  i organski uzgojen paradajz je težak , kora mu je sjajna bez pukotina, te posjeduje divan zemljani miris. Kupljeni paradajz upotrijebite odmah, ali ako to ne učinite onda ga držite na hladnom i tamnom mjestu, ali ne u frižideru. Jedna od najčešćih grešaka je stavljati paradajz u frižider, jer time gube kiselost i okus.

Paradajz je moguće i zalediti: poredajte ga na papir pa u zamrzivač,a kad se zaledi onda ga prebacite u kesu. Koža će popucati prilikom zaleđivanja, ali će to samo olakšati guljenje kada budete htjeli da ga koristite.

Drugi način na koji možete sačuvati paradajz je da ga osušite. Poredajte ga po plehu, te ukljuite rernu na 100C i tako ga ostavite preko noći. Ovako spremljen paradajz možete iskoristiti za supe i umake.  

Kako biste olakšali guljenje, stavite ga u vrelu vodu na 30 sekundi i nakon toga u hladnu vodu da se ohladi. Ako ne pravite umak, preporučuje se da sjeme ne bacate, jer ono daje dodatno okus jelu.

Sada kad znate sve što trebate o paradajzu, uživajte i u ostalim receptima:

 

Domaći ketchup
Pire od paradajza

Umak od paradajza

Salata od paradajza i sira

Supa od paradajza

Punjeni paradajz (prvi način)

Punjeni paradajz (drugi način)

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!