Nekategorisano

Detox dijeta

Šta je detox ?
Detoksikacija ili čišćenje organizma od toksina je sve popularniji pojam i ima sve širu primjenu. U suštini, važno je razumjeti šta sam pojam znači i kakav naučni princip stoji iza njega.
Vjeruje se da je pojam detoksikacije samo grana popularne nauke zvane naturopatija (naturopathy). Ideja naturopatije zasniva se na zakonima prirodnog ozdravljenja. Po ovom zakonu znači da je tijelo samo od sebe inteligentno, to jest da svaka ćelija ogranizma ima svoju inteligenciju. Ova inteligencija dovodi tijelo u stanje potpune regeneracije samo kad se “otključaju” procesi. Za otključavanje procesa u tijelu, potrebno je pratiti određene režime koji će olakšati tijelu da prođe kroz taj prirodni proces.

Zašto detoksikacija?
Naše tijelo nije opterećeno samo nezdravom hranom, nego i pesticidima i različitim toksičnim tvarima koje svakodnevno unosimo. Dodatno slabljenje organizma uzrokuju i stres,manjak sna i nepravilan životni ritam. Nakupljanje toksina je teret za tijelo jer može dovesti do bolesti koje su povezane sa oslabljenim imunitetom, manjkom hranjivih supstanci i neuravnoteženim metabolizmom. Znakovi koji upućuju na to da vam je tijelo spremno za detox su: probavne smetnje, slaba koncentracija, tromost, glavobolja, zadah, nezdrava koža, i bolovi u mišićima.

Da li detoksikacija pomaže u gubljenu kilograma?
Da, naravno jer detoksikacija podrazumjeva promjenu u unosu kalorija u organizam. Ovaj oblik ishrane sagorjeva ne samo masne naslage već i nakupljene otrove u našem tijelu. Pravilnom detox dijetom, nećemo samo izgubiti kilograme, već ćemo dobiti energiju, očistiti kožu, regulirati probavu i povećati koncentraciju.
Ko ne bi trebao detox dijetu?
Trudnice i dojilje ne bi trebale ići na detox dijetu. Osobe koje pate od anemije, poremećaja prehrane, dijabetesa, bubrežnih bolesti, autoimunih bolesti, raka ili neke druge teške bolesti ne bi trebali držati dijetu prije konsultacije sa svojim doktorom.

Prije nego počnete..
Prije nego započnete, važno je znati da rezultati neće doći odmah i da je potrebno malo strpljenja. Na početku, tijelo može pokazivati simptome kao što su glavobolja, slabost, letargija i depresija. To se dešava jer smo tijelo navikli na određene nezdrave navike kao što su konzumiranje previše kafe, slatkiša i alkohola.

 

Osnovni principi detox dijete su slijedeći:
Izbjegavati:
– kafu,
– alkohol,
– slatkiše od rafiniranog šećera,
– čokoladu,
– brzu i nezdravu hranu, tjesteninu, krompir, bijeli hljeb, sve vrste mesa te sir i mliječne proizvode,
– smanjiti stres i pretjeranu fizičku aktivnost

Konzumirati:
– vodu,
– svježe voće i povrće
– sokove od svježeg voća i povrća,
– biljne čajeve,
– suho i orašasto voće, te sjemenke.
– lagane supe i variva.

Da bi dijeta bila potpuna, bitno je voće i povrće, ukoliko je to moguće, bude organski uzgojeno.
Potrebno je da se što više opuštate, te koristite kupke i saune.

Kao što vidimo, ovo je jedan potpuno zdrav način ishrane koji bismo trebali da primjenimo s vremena na vrijeme kako biste očistili i otključali naše tijelo.
Nakon završetka dijete, a vi sami određujete kad je to, postepeno počnite unositi namirnice kako bi organizmu dali dovoljno vremena da se prilagodi.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!