Nekategorisano

HLJEB – maslinovo ulje i med, pesto i ketchup

Sedmica posvećena tijestu, mom najdražem blogu, divnim ljudima koji su me posjećivali i svemu onom što nisam imala priliku da probam, a imam želju već dugo. Ja i taj posebni blog smo se sreli slučajno. Tražila sam neki hljeb ili pecivo i slučajno naletim na tu stranicu i hljeb koji se pravi sa pivom i jednim jako divnim sirom koji prosto ovdje nikad nisam mogla naći (naravno cheddar). Onda se potpuno navučem i pregledam sve recepte, a sad kad nešto želim da pravim prvo se konsultujem sa indexom recepata na tom blogu pa idem dalje.

hljeb1

Tako se desio i ovaj recept, iako mnogo modifikovan, možda čak i mnogo više nego što sam htjela u početku, ali okolnosti su bile jako neobične. Orginalno hljeb se trebao namazati pireom od smokava, međutim nedostatak pažnje sa moje strane i jako neobičan problem koji mi se pojavio uzrokovao je da se ovaj hljeb zapravo puni pestom i kečapom (iz domaće radinosti).
Naime, problem je bio u tome da sam uredno kupila predviđenu količinu suhih smokava i nisam razmišljala da bi mogle biti ucrvane! Hahahahahahaha… Kome bi to palo na pamet?! Kad sam došla kući imala sam malo gmižuće iznenađenje, pa sam imala dvije opcije da idem da ružim tetu iz velikog marketa ili da mjenjam sastojke. Tako sam i uradila i nisam se pokajala ni malo!

hljeb2
Onda krenem u tu akciju pravljenja potpuno modifikovanog hljeba. Prvobitni utisak je da sam bila potpuno prestravljena, koji hljeb trebate staviti u zdjelu i pokriti ga uljem i kako je moguće da nakon par sati više tog ulja nema!? Šta mi je sve prošlo kroz glavu!!! Međutim, kad je bio gotov i kad sam probala jedan mješani komad (kasnije ide objašnjenje) onda mi je svaka sumnja bila uklonjena. Ovakav hljeb nisam jela nikad!!!

hljeb3

Hljeb – maslinovo ulje i med, pesto i ketchup:

Sastojci:
500 g pšeničnog brašna
160 ml mlake vode
85 g meda
80 ml maslinovog ulja (S obzirom da uvijek želim da ono što pravim bude jako fino stavila sam domaćeg maslinovog ulja, a ukoliko vam je to mnogo, onda stavite ono industrijsko. U receptu čak stoji obično, ali mislim da bi ono dalo malo drugačiji ukus, pa mi se to ne sviđa.)
2 jaja
2 čajne kašike soli (ja volim da je pecivo slano dovoljno, a s obzirom da će se premazati sa nečim što je slano i da će na vrhu doći jaje i krupna morska sol, meni je ova količina bila dovoljna, a vi procjenite po svojoj želji)
kesica digo kvasaca
1 jaje za premazivanje hljeba
različite sjemenke

Nadjev:
pesto iz tegle (grozno zvuči, ali nedostatak blendera znači nedostatak domaćeg pesta…. bit će i to uskoro!)
domaći ketchup

Količine sosa za nadjev zavise od toga koliko imate sastojaka i koliko mnogo želite da stavite.

Oprostite mi za ove neobične mjere, ali orginalni blog je pisan u mjerama prilagođenim američkom sistemu, a kad se onda to prebaci na naše mjere malo je specifično.

Postupak:
•    Ugrijati vodu da bude topla, staviti kvasac, čajnu kašičicu šećera i pola čajne kašičice brašna, ostaviti da stoji par minuta kako bi kvasac počeo da reaguje.
•    Izvagati i prosijati brašno, kako bi bilo rahlije. Dodati sve suhe sastojke. Napraviti malo udubljenje u sredini.
•    Umutiti jaja, med, ulje i sve spojiti sa brašnom, dodati kvasac i vodu.
•    Sve dobro umjesiti i formirati kuglu. Nasuti maslinovog ulja u plastičnu zdjelu, staviti tijesto i dosuti ulja ukoliko cijelo nije pokriveno. Nemojte se brinuti zbog količine ulja, višak, ukoliko ga budete imati možete iskoristiti da pouljite kalup u kojem ćete peći hljeb. Pokriti tijesto prozirnom folijom i ostaviti na toplom da nadolazi par sati, meni je stajao možda 3-4 sata.
•    Kad prođe to vrijeme, primjetit ćete da ima jako malo ulja u zdjeli.
•    Pobrašnite podlogu i na nju stavite tijesto. Nemojte klasično prekuhati tijesto, jer je potpuno nepotrebno. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela.
•    Razvaljajte oba dijela u četverougao, potrudite se da budu isti, meni baš nije uspjelo, nije da se moglo primjetiti.
•    Namazati pestom/ketchapom oba četverougla i smotati u rolat. Ja sam odlučila da ću da ih odvojim i da tako dobijem dva potpuno različita ukusa.
•    Pouljiti okrugli kalup za kuglof i staviti rolnice u njega. Oblikujte po želji, ja sam se odlučila za klasični krug, a na dva dijela su mi se preklapale pa sam dobila taj misteriozni mješani dio.
•    Umutiti jedno cijelo jaje, nasuti malo vode i malo morske soli, premazati preko hljeba i posuti raznim sjemenkama, po želji.
•    Eh sad sve starinske domaćice će se ljutiti na mene, ali nekad vrijeme i pamet nisu baš na strani kuhinje, tako da sam ja bez imalo čekanja odmah stavila sve tako u rernu! Nakon prvih 15 minuta pečenja prošlo mi je kroz glavu kako sam još i to zeznula, međutim nije se ni malkice osjetilo, tako da i vama preporučujem, u ovom slučaju nemojte ništa čekati da nadolazi.
•    Peći na 2000 nekih 45 minuta, ali sve zavisi od rerne…
•    Jedna preporuka samo, a vezana je za način pečenja, jeste to da obratite pažnju da pokrijete papirom za pečenje i tako ostavite neki period, čisto da ne bi mnogo dobio boje odjednom, a ostao živ unutra.

Na kraju svega zamisao je ispala odlično, iskombinovala sam ovaj hljeb sa svježim pikolo paradaizom i domaćim maslinovim uljem i bosiljkom i sa neke dvije paštetice od patlidžana o kojima ću pisati kasnije.

hljeb4

Oko ponoći još uvijek je ponešto bilo na stolu, a do kraja ove divne večeri sve smo pojele… hahahahaha (za opravdanje, večera je trajala do 4 ujutro!)

Uskoro receptic za ovu divnu torticu koju vidite na slikama….

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!