Nekategorisano

Istina o energetskim pićima

Sve češće posežemo za energetskim pićima kako bismo povećali budnost i energiju. I zaista, njihovo djelovanje je neosporno. Čini nam se da naše zdravlje nije ugroženo jer koristimo “biljne pripravke” koji se zbog svog djelovanja koriste stoljećima. No, pogledajmo koji sastojci izazivaju nuspojave, a sastavni su dio većine energetskih pića na tržištu:

Kofein je glavni sastojak koji daje energiju, te djeluje kao stimulans i tako privremeno odgađa umor i pospanost. Dnevni unos kofeina ne bi trebao da bude veći od 200 mg, a u većini energetskih pića se nalazi od 80 do 500mg kofeina po jednoj limenci.
Unos kofeina iznad preporučene doze izaziva mnoge zdravstvene probleme, kao što su ubrzan rad srca, povišen tlak, tjeskobu, glavobolju i nepravilan san. Kofein je i diuretik te izaziva dehidraciju, a čovjek vrlo brzo može da razvije toleranciju tako da vremenom traži veće doze kako bi postigao isti efekat.

B-vitamin
Neki proizvođaći dodaju kompleks vitamina B u energetska pića. Međutim, istina je da nam B vitamin neće dati dodatnu energiju ukoliko nemamo manjak ovog vitamina. Prekomjerna konzumacija B vitamina nije toliko štetna jer se ovaj sastojak razgrađuje u vodi i izlučuje putem urina, OSIM u dva slučaja:
– B3 (niacin) u prekomjernim količinama može uzrokovati: probleme sa kožom, stomakom, zamagljen vid te upalu jetre. Neka pića sadrže tri puta veće količine B3 vitamina od dozvoljene dnevne količine koja je oko 35mg.
– Previše B6 (doza veća od 500mg/dnevno) može dovesti do oštećenja živaca, ukočenosti i trnce u rukama i nogama.

Šećer
Jedna limenka energetskog pića može sadržavati 14 kašika šećera, što je viš nego dvostruka preporućena dnevna doza.Velike količine šećera mogu preopteretiti gušteraču, te ukoliko ona postane „istrošena” može se razviti dijabetes.

Pored ovih “prirodnih sastojaka” koji su kako vidimo štetni u velikim količinama, postoje i drugi dodaci  koji su sami po sebi štetni. Većinu ovih stvari ne biste nasuli ni u svoje auto, pa zašto da ih trpate u svoje tijelo. Postoje mnogo bolje prirodne metode za povećanje energije, a to s svakako više spavanja, manje stresa, više prirodnih sastojaka i puno vode.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!