Nekategorisano

Istina – ono smo što jedemo

Već i ptice na grani pjevaju koliko je voće i povrće zdravo za nas i naš organizam, ali je i naučno potvrđeno da je priroda definisala stvari tako jesno da svi to možemo vidjeti. Čini se da svaka namirnica ima cijeli uzorak koji izgleda kao neki od tjelesnih organa ili fizioloških funkcija te nam taj uzorak može poslužiti kao znak da jedemo upravu tu namirnicu.


 MRKVA – Narezana mrkva nalikuje oku, sa zjenicom, šarenicom i linijama koje se šire. I da, nauka danas jasno dokazuje kako mrkva pojačava protok krvi kao i funkciju oka.

PARADAJZ – Paradajz ima četiri komore i crvene je. Srce je crvene boje i ima četiri komore. Sva istraživanja pokazuju da je paradajz idealna namirnica za zdravo srce i krvne žile.

GROŽĐE – Grožđe visi na grozdu koji je u obliku srca, a svaka bobica izgleda kao krvna stanica. Istraživanja koja su rađena, idu u prilog krvnim žilama i srcu, stoga konzumirajte grožđe.

ORAH – Orah izgleda kao mali mozak, s lijevom i desnom hemisferom. Čak su i brazde i utori na orahu nalik onima na mozgu. Orah pomaže u razvoju preko tri hiljade neurotransmitera kako bi mozak mogao funkcionisati.

GRAH – Grah liječi i pomaže očuvanju funkcije bubrega, jer izgleda poput bubrega.

CELER, KINESKI KUPUS I RABARBARA – Oni nalikuju kostima. Ova vrsta hrane pospješuje snagu kostiju. Kosti u sebi imaju 23% natrija, a toliko ga imaju i ove namirnice. Ako nemate dovoljno natrija u tijelu, tijelo ga izvlači iz kostiju te one postaju krhke. Ove namirnice nadopunjavaju potrebe kostiju i tijela.

PATLIDŽAN, AVOKADO I KRUŠKE – Idealni su za zdravlje maternice, posebno grlića maternice, a nalikuju upravo tim organima. Istraživanja pokazuju da samo jedan avokado sedmično ženama uravnotežuje hormone, djeluje na težinu i sprječava rak grlića maternice. U svakoj od navedenih namirnica postoji 14 hiljada prehrambenih sastojaka, a zanimljiva je činjenica da bi avokado narastao do zrelog voća potrebno mu je 9 mjeseci.

SMOKVE – Smokve su pune sjemenki i dok rastu, vise u paru. Ovo ukusno voće pospješuje pokretljivost spermija i povećava njihov broj te su dobre kod prevladavanja steriliteta. 

BATAT – Slatki krompir ili batat izgleda kao gušterača i zapravo reguliše razinu šećera kod dijabetičara.

MASLINE – Pomažu zdravlju i funkciji jajnika.

CITRUSI – Grejp, naranča i ostali citrusi nalikuju žlijezdama koje se nalaze u ženskim dojkama te pomažu zdravlju grudi i protoku limfe oko njih. Stoga za zdravlje grudi konzumirajte citruse.

LUK – Nalikuje stanicama tijela. Istraživanja su pokazala da luk pomaže u čišćenju otpadnih tvari iz tjelesnih stanica. Stvara čak i suze koje ispiru epitelni sloj oka.

KIKIRIKI – Dubinski djeluje na zdravlje testisa i pospješuje libido. Tokom srednjeg vijeka kikiriki je kao namirnica za muškarce čak bio zabranjen od strane crkve. Većina ljudi ne zna, da arginine, glavna komponenta lijeka Viagre, dolazi upravo iz kikirikija.

 

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!