Nekategorisano

Kako zamrznuti voće, povrće i začine

Kada govorimo o nutritivnim vrijednostima, zamrzavanje je najbolji način da zadržite nutritivne vijednosti svježih namirnica.
Zamrzavanje hrane je jednostavno, a najveća greška koju možete učiniti je da ne držite zamrzivač na propisnoj temperaturi. Otvaranje i zatvaranje vrata zamrzivača može uzrokovati promjene u temperaturi. U tom slučaju, hranu koju ćete kasnije koristiti stavite iza namirnica koju želite ranije iskoristiti.

Kupite nekoliko plastičnih zdjela različite veličine kako biste što bolje iskoritili prostor. Nabavite i plastične kese za zamrzavanje, a bilo bi dobro da na svaku kesu ili zdjelu stavite i datum zamrzavanja kako biste se lakše snašli.

Neke namirnice bolje podnose zamrzavanje od drugih. Neke ćete morati blanširati. Postupak blanširanja je jednostavan i podrazumjeva termičku obradu namirnica kako bi se očuvao kvalitet. Voće i povrće koje namjeravate blanširati, uronite u kipuću vodu i tako držite 2-3 minute. Nakon toga ga uronite u hladnu vodu, ocijeditie i osušite. Vodite računa da namirnice koje zamrzavate moraju biti svježe i neoštećene.

Voće
Najednostavnije ćete zamrznuti sve vrste bobičastog voća, kao što su maline i kupine, čak i jagode, samo ih prije toga dobro operite i osušite. Poredajte ih na papir za pečenje i stavite u led. Kada se dovoljno stvrdnu, stavite ih u kesu. Ovo će spriječiti da se zalijepe, a prije pripreme ih nije potrebno odmrzavati. Ako želite zalediti višnje, prethodno im uklonite koštice. Breskve i nektarine trebate blanširati jer im kora postaje gruba kada se zalede. Banane možete zalediti tako što ćete ih prije toga oguliti i narezati na komade.
Jabuke možete zalediti ako ih prije toga narežete na kriške i pospete askorbinskom kiselinom (Vitamin C) koja će spriječiti da jabuke postanu smeđe.
Zamrznuto voće gubi texturu koju je imalo, tako da je najbolje da ga upotrijebite u određenim receptima.

Povrće
Povrće kao što su grašak, patlidžani, tikvice, mrkva i boranija  je najbolje blanširati i izrezati na jednake dijelove prije zaleđivanja. Ovako spremljeno povrće nije potrebno odmrzavati prije kuhanja. Blitvu blanširajte, ohladite i spremite u kese. Špinat blanširajte kao i blitvu te ga ustinite i spremite u kockice  kako bi priprema bila jednostavnija. Cvjetaču i brokulu podijelite na cvatove, blanširajte, ohladite i zaledite. Paprike možete spremiti tako što ćete ih nasjeckati ili samo izvaditi sjeme. Paprike je najbolje spremiti u duple kese, kako njihov miris ne bi prešao na druge namirnice. Paradajz isto tako možete blanširati i zalediti.
Neke namrinice zamrzavanjem gube dragocjene sastojke pa se ne preporučuje da ih stavljate u zamrzivač, a to su: cvekla, karfiol, krastavci, zelena salata, krompir i praziluk.

Začinsko bilje
Svježe začinsko bilje kao što su bosiljak, nana, peršun i kadulja jako se lijepo spremaju u zamrzivaču. Samo ih operite, ako želite nasjeckajte i zamotajte u kesu.

Da biste iskoristili sve korisne sastojke, navedene namirnice držite najvise 6 mjeseci u zamrzivaču. Jednom zamrznute pa ponovo odmrznute namirnice ne treba ponovo zamrzavati. Odmrzavanjem i ponovnim zamrzavanjem može doći do kvarenja namirnica.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!