Nekategorisano

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svijetu

Kopi luwak ili civet kafa je najsuplja kafa na svijetu. Vjerovali ili ne, kilogram ove kafe se prodaje za od 300 do 1300 dolara, a najviše za koliko je prodat jedan kilogram ove kafe je 6000 dolara. Ali, da li znate kako nastaje ta kafa?

Porijeklo Kopi luwak kafe je usko vezano s historijom proizvodnje kafe u Indoneziji. U ranom 19. vijeku Holanđani su zasijavali plantaže kafe u svojim kolonijama  u istočnoj Indiji i na otocima Jave i Sumatre i zabranjivali su domaćem stanovništvu da ubiru zrna kafe za svoje potrebe. Domoroci su uskoro otkrili da neke životinjske vrste, tačnije azijski civet  (vrsta torbara), također koriste bobice kafe u svojoj ishrani. Međutim, civeti ih ne mogu svariti u potpunosti, pa se zrna mogu naći u njihovom izmetu. Tako su domaći stanovnici skupljali zrna kafe iz izmeta životinje, prali ih i pržili, pa poslije konzumirali kao napitak. Uskoro je glas o kakvoći ovakve vrste kafe stigao i do vlasnika plantaža i dotična vrsta je postala njihov omiljeni napitak, ali zbog svoje rijetkosti i neobičnog procesa proizvodnje bio je izuzetno skup čak i u kolonijalno doba.
Zrno kafe, kada prođe kroz digestivni trakt ove životinje pod utjecajem enzima, dobije specifičan ukus tako da kafa spravljena od ovih zrna ima posebnu i bogatu aromu.
Važno je napomenuti da, iako je cijena ove kafe na svjetskom tržištu izuzetno visoka, otkupljivači plaćaju domaćim beračima oko 20 dolara za kilogram.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!