VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Kopi Luwak – najskuplja kafa na svijetu

Podijeli ovaj sadržaj

Kopi luwak ili civet kafa je najsuplja kafa na svijetu. Vjerovali ili ne, kilogram ove kafe se prodaje za od 300 do 1300 dolara, a najviše za koliko je prodat jedan kilogram ove kafe je 6000 dolara. Ali, da li znate kako nastaje ta kafa?

Porijeklo Kopi luwak kafe je usko vezano s historijom proizvodnje kafe u Indoneziji. U ranom 19. vijeku Holanđani su zasijavali plantaže kafe u svojim kolonijama  u istočnoj Indiji i na otocima Jave i Sumatre i zabranjivali su domaćem stanovništvu da ubiru zrna kafe za svoje potrebe. Domoroci su uskoro otkrili da neke životinjske vrste, tačnije azijski civet  (vrsta torbara), također koriste bobice kafe u svojoj ishrani. Međutim, civeti ih ne mogu svariti u potpunosti, pa se zrna mogu naći u njihovom izmetu. Tako su domaći stanovnici skupljali zrna kafe iz izmeta životinje, prali ih i pržili, pa poslije konzumirali kao napitak. Uskoro je glas o kakvoći ovakve vrste kafe stigao i do vlasnika plantaža i dotična vrsta je postala njihov omiljeni napitak, ali zbog svoje rijetkosti i neobičnog procesa proizvodnje bio je izuzetno skup čak i u kolonijalno doba.
Zrno kafe, kada prođe kroz digestivni trakt ove životinje pod utjecajem enzima, dobije specifičan ukus tako da kafa spravljena od ovih zrna ima posebnu i bogatu aromu.
Važno je napomenuti da, iako je cijena ove kafe na svjetskom tržištu izuzetno visoka, otkupljivači plaćaju domaćim beračima oko 20 dolara za kilogram.