Nekategorisano

Kroasan

Svi poznajemo kroasane kao namirnicu francuske kuhinje koja podrazumijeva pahuljasto, masno pecivo najčešće konzumirano uz kafu ili čaj u raznim varijacijama okusa od slanih, slatkih, punjenih..

Naziv je dobio iz francuskog  jezika po svom obliku polumjeseca (croissant). To je slojevito dizano tijesto s maslacem, valjano i preklapano više puta i smotano u list tehnikom zvanom laminiranje.
Međutim, historija kroasana je popriličan misterij. Postoji nekoliko teorija kako je nastao kroasan.
Najranija priča datira iz 1683. godine iz vremena otomanske opsade Beča. Legenda kaže da je izvjesni pekar radeći do kasno u noć  čuo Turke kako kopaju tunel ispod zidina i upozorio vojsku. Vojska je srušila tunel, a pekar je ispekao pecivo u obliku polumjeseca, budući da je polumjesec bio simbol Osmanlijskog carstva. Cilj pekara je bio da predstavi Turke kao polumjesec, a Austrijance kao one koji ga „proždiru“. Ista priča je ispričana i dvije godine kasnije, ali u Budimpešti, a ulogu „proždrljivca“ igrali su Mađari.
Druga legenda kaže da je Marie Antoinette popularizirala kroasan u Francuskoj tražeći pekara koji će replicirati njeno omiljeno pecivo iz domovine Austrije. Kralj Luj XVI ju je doveo u Francusku kao vrlo mladu, u dobi od 15 godina i kako joj je nedostajao kolač iz domovine Austrije pod nazivom „kipfel“, kraljevska pekara je kopirala kipfel po njenom opisu, a novi kolač je postao tako popularan u Francuskoj da je postao njihov kulinarski specijalitet.
Posljednja, i vjerovatno priča najbliža istini, odnosi se na austrijskog artiljerijskog oficira koji je otvorio pekaru u Francuskoj i popularizirao austrijsku hranu, uključujući i kipfel. Priča datira 50 godina poslije Marie Antoinette što govori da, ako ništa, onda da su ta peciva donesena u Francusku i adaptirana u kroasan ranih 1800-tih godina.

 

RECEPT ZA KROASANE – Brzi kroasani

RECEPT ZA KROASANE – Kroasan kifle

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!