Nevjerovatne namirnice

Ako vas muče tegobe vezane za srce, oči i nerve, od kojih pati većina dijabetičara u kasnijem stadijumu bolesti, jabuke i crni luk mogu da vam pomognu.

Naime, biohemičari Univerziteta u Alahabadu (Indija) ustanovili su da polifenol miricetin, koji se nalazi u jabukama i crnom luku, može da zaštiti crvena krvna zrnca dijabetičara od štetnih dejstava oksidativnog stresa i ublaži razvoj komplikacija kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Za prosječnog čovjeka dijabetes je bolest koja se manifestuju visokim nivoom glukoze. I dok on može da se kontroliše lijekovima ili promjenama u načinu života, osnovni problem dijabetesa i dalje ostaje prisutan – upozorava dr Si Rizvi, rukovodilac istraživanja. Jedna od osnovnih promjena kod dijabetesa jeste stanje tzv. oksidativnog stresa, koji je povezan s razvojem komplikacija kod dijabetičara u kasnijem stadijumu, kao što su neuropatija (pogađa nerve), vaskularne komplikacije koje utječu na krvne sudove i srce, retinopatija (pogađa oči) i problemi s bubrezima. Ključna je kontrola oksidativnog stresa, i to kvalitetnom hranom i dodacima ishrani koji su bogati antioksidansima. Tako se ublažavaju komplikacije u kasnijem stadijumu dijabetesa tipa 2.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!