Nekategorisano

Zdravi napici

Osobe koje redovno piju kafu ili čaj imaju manji rizik obolijevanja od dijabetesa tipa 2, sugerišu rezultati objavljeni u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

Australski istraživači s University of Sydney napominju da se zaštitni učinak ne temelji na kofeinu, jer je upravo kafa bez kofeina imala najizraženiji utjecaj na prevenciju dijabetesa tipa 2. Po njihovom mišljenju, ključan utjecaj imaju antioksidansi prisutni u ovim napicima.

 

ŠTA JOŠ MOŽE KAFA?

Konzumacija kafe može pomoći pri smanjenju rizika za razvoj uznaprdovalog raka prostate, tvrde naučnici s Harvarda. Podaci prikupljeni u razdoblju od 20 godina od oko 50.000 ispitanika pokazuju da muškarci koji konzumiraju najveće količine kafe imaju prosječno 60% manji rizik za agresivne tumore prostate u odnosu na muškarce koji uopće ne piju kafu. Naučnici to objašnjavaju činjenicom da kafa utječe na proces razlaganja šećera u organizmu i nivo spolnih hormona, poznatih faktora povezanih sa rakom prostate.

Poznato je i da kafa sadrži mnoge biološki aktivne sastojke, minerale i antioksidanse koji ograničavaju oštećenja prouzrokovana otpuštanjem energije u ćelijama.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags