Zanimljivosti i savjeti

Odabir odgovarajućeg brašna za određeno jelo

Odabir odgovarajućeg brašna za određeno jelo može biti ključan za postizanje dobre teksture i okusa. Evo nekoliko uobičajenih vrsta brašna i za što su najbolje:

Pšenično brašno

Najčešće korišteno brašno u pečenju i kuhanju, posebno u zapadnoj kuhinji. Koristi se za izradu hljeba, peciva, tijesta za pizzu, tjestenine, keksa, kolača i sl.

Raževo brašno

Ovo brašno se često koristi za izradu hljeba s nešto grubljom teksturom. Ima specifičan okus i miris, a sadrži i više vlakana od pšeničnog brašna.

Kukuruzno brašno

To je glatko i žuto brašno koje se koristi za izradu tortilja, nachosa, palačinki, pogača i drugih jela. Često se miješa s drugim brašnima kako bi se postigla bolja tekstura.

Heljdino brašno

Ovo brašno se dobiva od heljdinog zrna i koristi se u proizvodnji hljeba, peciva i tijesta za palačinke. Ima nešto jači okus i tamniju boju od drugih vrsta brašna.

Kokosovo brašno

Ovo brašno je bogato vlaknima i bjelančevinama, a također ima nisku razinu ugljikohidrata. Koristi se u izradi kolača, muffina, hljeba i drugih deserta.

Uz ove osnovne vrste brašna, postoje i drugi tipovi poput zobenog brašna, integralnog brašna, bademovog brašna, sojinog brašna i drugih, koji se koriste u različitim vrstama jela. Važno je odabrati pravo brašno za određeno jelo kako bi se postigla optimalna tekstura i okus.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!