Nekategorisano

Prirodna zamjena za šećer

Naučnici svakodnevno otkrivaju gorku istinu o šećeru: njegova prekomjerna konzumacija dovodi do različitih oboljenja od kojih su najčešća visok krvni pritisak i holesterol, karijes i dijabetes, a također smatraju da 80% svih današnjih bolesti nastaju pretjeranom upotrebom šećera.

Zbog toga je šećer svrstan u supstance koje stvaraju ovisnost kao što su kafa, nikotin i alkohol. Za razliku od ostalih namirnica, šećer se pretvara u energiju, ali ne proizvodi nikakve korisne supstance kao što su minerali ili vitamini. Rezultat toga je da se tijelo razbudi energetskim šokom, ali ga ujedno i oslabi jer metabolički sklop troši zalihe vitamina i minerala, a ne proizvodi ništa.
Ipak, dobra vijest za ovisnike je da postoje alternative šećeru. Jedna od popularnih namirnica je i smeđi šećer.  Smeđi šećer je u većini slučajeva ili potpuno rafinirani bijeli šećer kojem je na kraju dodata melasa (nusprodukt pri proizvodnji šećera) i umjetne boje, ili polufarinirani šećer tj.onaj kojem je ostao još jedan sloj melase. Većina nutricionista se slaže da je smeđi šećer samo marketinški trik i da nije dobra alternativa bijelom šećeru.

Međutim postoje neke zamjene za šećer koje su blagotvorne i bezopasne za zdravlje.

Med je jedna od najpoznatijih namirnica o kojoj ne treba puno pisati. Dovoljno je reći da kašika meda sadrži 25 supstanci kao što su proteini, aminokiseline i minerale. Med je slađi od šećera i na tijelo dijeluje isto kao i šećer, ali se lakše probavlja. Prirodni med pomaže kod različitih bolesti, a također ubija štetne bakterije i viruse.

Sirup agave je prirodni zaslađivač nastao destiliranjem kaktusa plave agave, te skoro da ne utiče na razinu šećera u krvi. Iako je idealan za dijabetičare,mnogi naučnici smatraju da treba ga koristiti u granicama jer sadrži 80% fruktoze. Fruktoza (voćni šećer) se u prekomjernim količinama pretvara u masti koje se u krvi izlučuju kao trigliceridi.

Stevia – Ovu biljku smatraju najboljom alternativom šećeru. Slađa je od šećera 200-300 puta, ne podiže razinu šećera u krvi, nema kalorija i nema nikakvih nuspojava. Istraživači tvrde da snižava i visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi, poboljšava probavu. Mnogi vjerovatno nikad nisu čuli za steviju. Razlog je što je ova biljka bez posebnog razloga zabranjena osamdesetih godina, a ta zabrana je i danas aktuelna. Ipak, sve se više u prodavnicama hrane može naći šećer od stevije.

Sok od jabuke – Nekada se ukuhani sok od jabuka, na Balkanu poznat kao pekmez, koristio za zaslađianje jela i pravljenje kolača.

Javorov sirup se dobija iz kore javorovog drveta. Ne preporučuje se dijabetičarima, ali sadrži vrlo veliku količinu minerala.

Rižin i ječmeni slad – dobijaju se iz  isklijalih zrna i sadrže dosta minerala, kao i vitamin B.

 

Alternative postoje, ali bitno je zapamtiti da svako pretjerivanje i u navedenim namirnicama može naškoditi organizmu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!