Nekategorisano

Savjeti za dojilje

Nakon devet mjeseci iščekivanja, tjeskobe i uzbuđenja, beba napokon stigne! Tako počinje još jedan važan korak u vašem životu majke – hranjenje i njegovanje bebe izvan materice.

Majčino mlijeko pruža najbolji početak za vašu bebu, ali žongliranje sa čestim hranjenjem, nesanicom i zauzetosti može biti pravi izazov. Kako vašem djetetu omogućiti najbolji početak u životu, a uskladiti i vlastite potrebe?
Šta vam je potrebno tokom dojenja?
Vaša beba zavisi od vas, dajete joj potrebnu energiju i nutrijente za zdrav rast i razvoj kako bi se njena težina udvostručila nakon 5 do 6 mjeseci starosti. Dobra vijest je da konzumiranje zdrave, raznovrsne hrane i unošenje dovoljne količine tečnosti čini vaše mlijeko dovoljnim za osiguravanje potreba djeteta, ali i da beba ima zdravu mamu.
Dok dojite, trebat će vam 2000-2100 kJ (energija) po danu. Važno je da tu energiju uzimate iz nutrijentima bogatih namirnica, nikako iz junk hrane jer beba ovisi o tome koliko ćete vi unijeti vitamina i minerala.
Vitamina C vam je potrebno skoro dvostruko za vrijeme dojenja, a još trebate i mnogo više ostalih vitamina i folne kiseline. To ćete postići uzimanjem najmanje 6 porcija voća i povrća dnevno i to 4 porcije povrća i 2 voća. Uključite dosta zelenog povrća i crvenog voća. Kvalitetni ugljikohidrati su potrebni za poticanje procesa dojenja. Izbor su cijela zrna – integralni hljeb, musli, smeđa riža,  koji pružaju dobar izvor vitamina B skupine i vlakana. Također, dodatni proteini su potrebni za bebin rast, pa uživajte više hrane bogate proteinima i željezom. To uključuje  nemasno meso, jaja, ribu, piletinu, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.
Mlijeko i mliječni proizvodi daju puno proteina i riboflavina vašem djetetu. Tri porcije od jedne čaše mlijeka ili malo nemasnog sira ili jogurta bit će dovoljne. U obzir dolazi i malomasni sladoled.
Tečnost je jako važna za proizvodnju mlijeka. Pijte oko 10 šoljica tekućine dnevno, ovisno o temperaturi i vlažnosti vašeg okruženja. To će pomoći kod sprječavanja zatvora i osiguranju potrebne tekućine za proizvodnju majčinog mlijeka. Uživajte u čistoj vodi i mlijeku, ograničite unos pića sa kofeinom, a potpuno izbacite gazirana, energetska i alkoholna pića.
Vaša beba ima malen stomačić pa joj je potrebno učestalo hranjenje, u prvim sedmicama 8 – 12 puta dnevno što vam ostavlja malo vremena za kućanske poslove, kupovinu, kuhanje, ili jednostavno opuštanje.
Prilagodite svoja očekivanja u prvih nekoliko sedmica bebinog života i neka vaši prioriteti budu jesti zdravo, odmarati koliko god je to moguće i strpljivo dojiti bebu.
Prihvatite ponuđenu pomoć u kućanskim poslovima ili kuhanju. Ne ustručavajte se pitati za pomoć partnera ili nekoga od porodice i bliskih prijatelja. Kuhajte jednostavne, brze obroke i rehidrirajte se čašom vode ili mlijeka tokom dojenja.
Žensko tijelo ima tendenciju nakupljanja masnih naslaga tokom trudnoće kao rezerve energije koja će biti potrebna za dojenje, pa ima smisla da je dojenje dobar prekidač za početak skidanja suvišnih kilograma.
Nikako nemojte pribjegavati dotjerivanju linije dijetama u toku dojenja nego to radije pomozite fizičkom aktivnošću i neka vam slavne ličnosti ne budu uzor u tom pogledu, jer to nije realno za većinu žena u „stvarnom“ svijetu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!