Sirće – za lijepu i sjajnu kosu

Sirće sadrži sirćetnu kiselinu te bitne hranjive elemente voća iz kojeg nastaje: pektin, beta karotin i natrijum iz, recimo, jabuka, te obilje enzima i aminokiselina koji su nam jako korisni u ishrani. Ali, jeste li znali da pomoću sirćeta možete oporaviti svoju umornu i kosu bez sjaja?

Sirće pomiješano sa vodom odlično je za razlaganje ostataka sapuna koji ponekad ostanu u kosi. Normalna koža je kisela, a sapun je alkalan. Pranje kose šamponom čini je alkalnom i potrebno je 24 sata da ona vrati svoju kiselost. Sirće neutralizira alkalni učinak sapunskih proizvoda, a osim toga i blago je antiseptičan.
U jedan litar tople vode naspite pola čaše sirćeta. Nakon što operete kosu, isperite je ovom smjesom.Ako želite da vaša kosa miriše, dodajte vodi i nekoliko kapi esencijalnih ulja kao što je lavanda, ružmarin, bergamont, ruža itd. Dobivenu smjesu čuvajte u plastičnoj flaši.
Kosa će biti mekša i sjajnija.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!