Narodni recepti za bolje zdravlje

Prelazni period sa ljeta na jesen popraćen je i pojavom raznih viroza.Ovo je vrijeme kada je potrebno poboljšati apetit, raditi na imunitetu, a ako se bolest pojavi, uvijek je bolje pribjeći prvo prirodnim lijekovima. Ovih par receptića odlični su za sve navedeno, dobro  ih je probati, priroda nam ne može škoditi.

Eliksir za otklanjanje umora:

Postoje brojne verzije ovog recepta. Možda ćete ga naći u nekim starim sveščicama, ali evo da se nađe i ovdje u mojim savjetima.
Poterebno vam je:
400g bijelog luka
4 limuna
400g bijelog luka istucati u avanu (umjesto ovoga može vam poslužiti obična keramička šoljica i drvena drška nekog kuhinjskog pribora). Procijediti sok od 4 limuna, sipati u bocu sa širokim grlićem, pa dobro promešati. Boca se zatvori lakom tkaninom (komad gaze, kuhinjka krpa i slično) i ostavi 24 dana na tamnom mestu.
Pre upotrebe eliksir treba promućkati.  Uzima se jednom dnevno, prije spavanja po jedna kafena kašičica rastvorena u pola čaše vode.  Očekujte promjene u roku od dvije sedmice. Smanjiće se umor, a i bolje ćete spavati.

 

Višnjom protiv temerature:
Višnja je izuzetno hranljivo voće koje je odlično za skidanje temperature. .Ovo je posebno efikasno kod djece.
Potrebno je:
1kg višanja
Procijedite višnjekroz gazu, cjediljku ili u sokovniku i zasladite ga po želji, stavite u frižider i po čašu soka dnevnu ponudite djetetu. Možete napraviti i domaći sok koji se kuha, ali je svako voće najbolje konzumirati svježe. Ovaj sok je odličan i za one koje se bave težom fizičkom aktivnošću, za uklanjanje bolova u mišićima,. Nezaslađen sok je dobro piti za smanjenje krvnog pritska, ali je još bolje pojesti šaku svježih plodova višnje.

 

Mlijeko i negro bombone za kašalj
Vjerovatno ste čuli za nstari recept od preprženog šećera i mlijeka, ali evo, postoji i modernija verzija istog.
Porebno vam je:
2 negro bombone
200ml mlijeka
Istopite na laganoj vatri negro bombone sa par kašika mlijeka. Kada se bombone istope , dodajte i preostalo mlijeko.
Napitak je najbolje popiti topao i ujutru nakon doručka. Efikasan je za smirivanje kašlja i gnojnih čepića u grlu.

 

Limun i med
Ove dvije nezaobilazne namirnice nemoguće je ne spomenuti u ovom nabrajanju raznih narodnih savjeta. Odlični su za suzbijanje sekreta prilikom produktivnog kašlja. Često izazovu i reakciju povraćanja, koja je pozitivna. Ovako dijete izbaci sekret ak ga ne zna iskašljati.
Potrebno vam je:
sok od jednog limuna
2 supene kašike meda (a može i više)
Pomiješajte dobro ove sastojke i popijte nakon jela. Konzumirajte jednom dnevno dok se kašalj ne smiri.
Stari savjeti uvijek su korisni, nije ih loše primjeniti. Uz ljekove i savjet doktora, mogu vam biti samo od pomoći. Za njih treba samo malo više vremena, ali zar nije bolje pojesti šaku plodova višanja nego popiti aspirin? Priroda je tu da nam pomogne, šteta  ju je ne iskoristiti.

Željka Rakić
http://www.sanovniksanjarica.com

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!