Zdrava ishrana – tikva, bundeva

Negdje je nazivaju bundevom, negdje tikvom ili bučom. Nepravedno je zanemarena pa se negdje koristi samo kao stočna hrana, dok je u drugim krajevima svijeta ovo prava poslastica. Kada biste znali kakav je ovo rudnik zdravlja, sigurno biste više uživali u njenim plodovima.

Žuta boja bundeve dolazi od visokog sadržaja beta-karotena, a od ostalih hranjivih sastojaka bundeva se može pohvaliti i pirisustvom:
– Kalija,
– Vitamina C i E,
– Folne kiseline
– Magnezija
– Mangana,
– Cinka,
– Niacina,
– Kalcijuma,
– Dijetalnih vlakana,
– Karbohidrata,
– Selena,
– Željeza i
– Proteina.

– Što se tiče kalorija, među povrćem tikve imaju najnižu kaloričnu vrijednost, pa su čest sastojak mogih dijeta.
– Bundeve imaju visok sadržaj vlakana, čime se osigurava uklanjanje toksina iz probavnog takta i prevencije zatvora/konstipacije.
– Kalij prisutan u bundevi smanjuje rizik od hipertenzije.
– Cink koji sadrži tikva, poboljšava imunološki sistem i gustoću kostiju što je jako bitno za osobe koje imaju opasnost od razvoja osteoporoze.
– Karotenoidi koji se nalaze u bundevi jačaju imuniloški sistem i štite tijelo od infekcija i virusa.
– Kao što smo već rekli, bundeva je bogata beta-karotenom koji je snažan antioksidans i koji sprječava taloženje kolesterola na zidovima arterija.
– Bundeva sadrži Alfa-karotin i beta-karotin koji su moćni antioksidansi, koje tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A pomaže održavanju dobrog vida, a obezbjeđuje i ispravno funkcionisanje imunog sistema. Beta-karotin može da pomogne kod kože oštećene sunčanjem. Smatra se da alfa-karotin usporava proces starenja i da smanjuje rizik od razvoja katarakte.

 

Nekoliko interesantnih recepata kako spremiti bundevu/tikvu:

TIKVENJAČA

GOLDI KREM

KUGLICE OD BUNDEVE

ČORBA OD TIKVE

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!