Nekategorisano

Aktivni ugalj – eliminator toksina

Poznato je da su još stari Egipćani, 4.000 godina p. n. e., koristili aktivni ugalj kao najefikasnije sredstvo za pročišćavanje vode, ali i kao lijek protiv trovanja. Hipokrat je ovaj preparat upotrebljavao za liječenje antraksa i epilepsije, dok su ga Indijanci koristili protiv stomačnih tegoba.  Danas se aktivni (medicinski) ugalj prvenstveno primjenjuje u slučaju akutnih trovanja izazvanih inhalacijom, vodom, hranom i lijekovima, pa doktori i fitoterapeuti preporučuju da se obavezno drži u kućnoj apoteci. Aktivni ugalj je nesvarljiv i izlučuje se stolicom koja je u tom slučaju tamno obojena.

KAKO DJELUJE?

Aktivni ugalj se proizvodi od raznih organskih materijala, kao što su ljuske od kokosovog oraha ( najbolji aktivni ugalj sa najmanjim sadržajem fosfata) ili kikirikija. Aktivira se tako što oksidirajući gasovi prolaze kroz osnovni materijal pri ekstremno visokim temperaturama i pritiscima. Zahvaljujući velikoj površini svojih čestica može da apsorbuje neorganske materijale iz organizma i izbaci ih, ne oštećujući pri tome sluzokožu organa za varenje. Medicinski ugalj upija gotovo sve što se unese u želudac i crijeva, vezujući veliki broj organskih i anorganskih otrova, mikroorganizme i lijekove. Istovremeno se ne resorbuje i ne metabolizuje već se zajedno sa materijama koje je vezao izlučuje iz organizma. Koristi se za liječenje raznih crijevnih infekcija koje su izazvane štetnim djelovanjem bakterija ili virusa, eliminiše neprijatan zadah, smanjuje tegobe nakon obilnih obroka jer olakšava varenje. Primjenjuje se u liječenju proliva, mučnine, povraćanja i gasova, koji su izazvani raspadanjem hrane. Veoma je koristan i u saniranju očnih i ušnih infekcija, i poremećaja izazvanih nepravilnim radom jetre i bubrega. Takođe, smanjuje koncentraciju masnoća, holesterola i triglicerida u krvnim sudovima, jetri, srcu i mozgu. Primjenjuje se u slučaju trovanja narkoticima ili hemikalijama, ali i kao oblog nakon uboda insekata ili ujeda zmije. Poslije uzimanja granula ili tableta medicinskog uglja stolica može biti crna, ali to je prolazna pojava. Naučnici su primijetili da mliječni proizvodi mogu ometati njegovo djelovanje.

 

NAJEFIKASNIJI ČISTAČ VODE

Filteri koji sadrže aktivni ugalj decenijama se koriste za poboljšanje kvaliteta vode, jer uklanjaju ukus, miris i organske sastojke. Međutim, filtracijom aktivnim ugljem ne mogu se eliminisati sve štetne materije iz vode za piće, ali se njihov broj smanjuje na najmanju mjeru. Efikasan je i u odstranjivanju hlora i relativno uspješan u otklanjanju teških metala, a proces je veoma jednostavan: aktivni ugalj se puni u pakovanju sa filterom koji ujedno predstavlja najvažniji dio aparata za prečišćavanje vode.

 

NAPOMENA:

Aktivni ugalj ne bi trebalo da se uzima sa drugim lijekovima jer neutrališe njihovo dejstvo. Takođe, ne smije se koristiti ukoliko dođe do trovanja cijanidima, organofosfornim insekticidima, solima gvožđa, korozivima, litijumom i etil/ metil alkoholom jer njegova efikasnost u takvim slučajevima nije potvrđena. Ne preporučuje se ni djeci mlađoj od tri godine.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!