Nekategorisano

Lazanje

Lazanje (lasagne) su tjestenina širokog, ravnog oblika i vjerovatno jedna od najstarijih. Riječ se također odnosi na jelo napravljeno od te vrste tjestenine sa dodatkom raznih umaka i zapečeno u peći.

Tradicionalno, tijesto se pripremalo u južnoj Italiji od griza i vode, a u sjevernim dijelovima Italije gdje griz nije bio dostuopan, od brašna i jaja. U Italiji danas, budući da da je jedina vrsta pšenice koja je dozvoljena za komercijalnu proizvodnju tjestenine durum pšenica, lazanje se proizvode od griza iz durum pšenice.
Postoje tri teorije o porijeklu lazanja od kojih dvije tvrde da su lazanje drevno grčko jelo. Nacionalni dan lazanja je 29. juli. Lazanje se prave sa mnogo različitih sosova, mogu biti vegetarijanske sa svim vrstama povrća i sira. Postoji čak i veganska verzija gdje se koristi vegan sir. Ali najčešće se prave sa mesom i to sa svim vrstama mesa kao što su govedina, puretina ili piletina, a ponekad se stavljaju italijanski začini da bi jelo imalo ti italijansku notu.
Najraniji recepti za pripremu lazanja datiraju još iz 13. vijeka, a u to vrijeme paradajz nije bio poznat Evropljanima. To znači da u originalnim lazanjama nisu koristili paradajz.
Kuhanje lazanja prije pečenja više nije neophodno, sada se proizvode takve da, ako im dodamo dovoljno sosa, mogu biti pripremljene samo pečenjem u peći.
Najpoznatija „slavna“ ličnost koja je poznata po tome što mu je omiljeno jelo lazanje, jeste mačak Garfield, animirani lik komičnog stripa.

RECEPT LAZANJE

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!