Nekategorisano

Indijski oraščić

Da li ste znali da je indijski oraščić odlična hrana za srce?

Iako se smatra da su punomasna namirnica, oni ipak sadrže manje količine masnoća koje su uobičajene za orahe, bademe i kikiriki. I ne zaboravite, nisu sve masnoće iste.
Masnoće iz indijskog oraščića su bez holesterola i sadrže visok nivo mononezasićenih masnoća za koje je poznato da utječu na povečanje dobrog holesterola (HDL). Također sadrže dosta oleinske kiseline, iste one kiseline, prijateljske za srce, po kojoj je maslinovo ulje poznato.
Istraživanja su pokazala da konzumiranje šake oraščića ili 1 supene kašike putera od oraščića četiri puta sedmično može smanjiti rizik od koronarnih bolesti za 37%.
Osim što su bogati prehrambenim vlaknima, indijski oraščići su puni antioksidansa, minerala i vitamina, posebno B6. Kombinacija vitamina B6 sa visokim razinama magnezija i triptofana, čini indijski oraščić jednim od prirodnih boraca protiv depresije. Jedna puna šaka oraščića nudi između 1 i 2 miligrama triptofana, esencijalne aminokiseline koja je prethodnik serotina u mozgu, hemikalije zbog koje ćete se osjećati dobro.
Ako ste zabrinuti za svoju težinu, nema razloga. Konzumiranje indijskih oraščića se pokazalo vrijednim kod kontrole težine jer je to namirnica koja čini tijelo sitim, a um sretnim.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!