Nekategorisano

Francuzi vinom “poboljšavaju kvalitet” kravljeg mesa ?!

Čuli smo da krave mogu biti lude, ali šta su pijane krave? Francuski farmeri su došli na ideju da svojim kravama daju dvije boce vina dnevno, tvrdeći da to poboljšava okus mesa.
Sve je počelo kada je jedan od proizvođača vina, Jean-Charles Tastavy čuo za studij o sretnim kravama koje imaju bolje meso. Uz pomoć farmera Claude Chaballiera koji je imao “višak” krava, odlučio je ispitati te teorije.

Počeli su hraniti krave sa ostacima grožđa od kojeg se proizvodilo vino, da bi došli do krajnjeg zaključka: da krave mogu piti i do dvije boce vina na dan.
Iako to zvuči kao puno alkohola, Tastavy tvrdi da se ovaj iznos temelji na službenim preporukama: ” “Za svaku životinju, unos alkohola treba biti jednak iznosu preporučenog  za čovjeka -dvije ili tri čaše vina dnevno, dok je to u slučaju krava između litre i litre i pol dnevno.”

Kuhar Laurent Pourcel rekao je za AFP da ovo meso ima “posebnu teksturu, lijepo je i nježno i karmelizira se tokom kuhanja.”
Nova govedina ima i novo ime. Ona je u prodaji označena kao vinbonvin, što je francuska kovanica za vino i meso. Ovaj eksperiment znači nove troškove za uzgajivače, pa će tako kilogram ovog mesa stajati 120 dolara.

Udruge za zaštitu životinja još se nisu oglasile po ovom pitanju.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!