Kadaif sa orasima

Recept za kadaif sa orasima

Potrebno:

500g kadaifa
orasi
grožđice po želji
90g putera
agda
700ml vode
700g šećera
jedna kašika limunova soka
nekoliko kriški limuna

Priprema:

Poslagati pola količine kadaifa u srednju dublju tepsiju, pa posuti istopljenim puterom i orasima, po želji i grožđice staviti. Zatim preko složiti drugu polovinu kadaifa. Kadaif se mora lijepo složiti. Nije problem sto se lomi dok se slaže, bitno je da ne ostane šuplje oko rubova tepsije, da sredina ne bude viša ili rubovi. Lijepo i ravnomjerno poravnati. Preko posuti otopljenim puterom.

Pogledajte rubriku ZDRAVI RECEPTI na portalu o zdravoj ishrani "Gastro vitalis"  

Rernu uključiti na 180°C. Kada se ugrijala staviti tepsiju s kadaifom.

Kadaif treba nadgledati, može brzo zagoriti. Čim dobije svjetlo smeđu boju smanjiti temperaturu na 160°C i pokriti ga folijom. Nakon deset minuta smanjiti na 130° i nastaviti peći još petnaestak minuta.

Onda otvoriti rernu da izađe vrelina i smanjiti na 90°C i ostaviti u rerni još nekih deset minuta. Bitno je da se isuši i ispeče.

Kada se kadaif malo ohladi, zaliti ga agdom (koju isto treba malo prohladiti) polako iz kutlače.

Agda:

Šećer i vodu sa dodatih par kriškica limuna i jednom kašikom soka od limuna kuhati 12-15 minuta. Agda ne smije biti “tanka” vodenasta kada se skuha. Često napravim agdu 1kg šećera na 1 litar vode, jer desi se da kadaif upije više agde nego što očekujem. Ako i ostane višak agde ostavim u frižider i utrošim u neku drugu poslasticu.

Izvor: Bosanski kuhar

EVO JOŠ ZANIMLJIVOG SADRŽAJA! -   Pire krompir

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!