Nekategorisano

Kako da izbjegnete 5 najčešćih grešaka u kuhinji

Kuhanje je nekome zadovoljstvo, a nekome svakodnevna obaveza. Da biste spremili ukusno jelo, nije potrebno da budete vrhunski ili školovan kuhar, dovoljno je da se usudite i pokušate. Čak i oni iskusni prave greške pri spremanju hrane, a da biste se bolje snašli u kuhinji evo nekoliko savjeta kako da izbjegnete 5 najčešćih grešaka u kuhinji.

 

1. Ne perete voće i povrće – Bez obzira na koji način spremate svježe povrće i voće, ono mora biti oprano. Na taj način ćemo ukloniti bakterije, pesticide i ostale štetne tvari koje se nalaze na kori voća i povrća.

2.Presoljavate hranu – Ovo je najčešća greška i ne brinite, dešava se svima. Iako nam je so bitna, preslana hrana gubi okus, a višak soli svakako je štetan. Stari trik je da ubacite krišku krompira u jelo koje spremate i sačekate da se skuha. Krompir ce upiti višak soli i riješiti problem.

3. Prekuhavate hranu – čini vam se da spremate zdrave obroke, ali i dalje imate manjak vitamina. Možda se dešava da hranu prekuhavate. Iako visoke temperature uništavaju bakcile, prekuhavanje hrane može dovesti do izvlačenja hranjivih sastojaka. Zeleno povrce kao što je špinat gubi 60% vitamina C. Ako baš morate da kuhate povrće, onda vodu u kojoj se kuahlo iskoristote za spremanje supe ili nekog priloga.

4. Hrana je prezačinjena– nabacati hrpu začina u jelo, neće doprinjeti njegovom okusu. Svaki začin ima svoju “notu” i u kombinaciji sa nekim drugim može dati sasvim različit okus od očekivanog. Ukoliko ste napravili ovu grešku, dodavanje par kriški svježeg krompira može ublažiti problem. Može pomoći i dodavanje tople vode.

5. Gulite više nego što je potrebno – Kora voća i povrća sadržava dosta antioksidansa i vlakana. Guljenjem više nego je to zaista potrebno, smanjuje hranjivu vrijednost namirnica. Koristite nož za štedljivo guljenje koje će skinuti onoliko kore koliko je potrebno, ili uopće nemojte skidati koru, samo namirnice dobro operite.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!