Nekategorisano

Masna hrana pojačava apetit

 

Prema istraživanju koje je prezentovano u časopisu  Journal Clinical Investigation konzumiranje masne hrane će vam otvoriti apetit za narednih nekoliko dana. Drugim riječima, ako ste preko vikenda ili praznika uzimali hamburgere, pomfrit ili sličnu masnu hranu, u narednim danima ćete osjećati glad više nego obično.

 

U ovoj studiji, istraživači su davali dvije vrste masti miševima. Jedna je palmitinska kiselina, masnoća koja se nalazi u govedini, maslacu, siru i palminom ulju, a druga je oleinska kiselina, masnoća koja je uobičajena za maslinovo ulje, orašaste plodove i soju. Nakon tri dana konzumiranja palmitinske kiseline, mozak miševa je postao otporan na hormone koji suzbijaju apetit – leptin i inzulin.

Druga istraživanja pokazuju da isto važi i za ljude, zato preporučuju:

Učinite sve kako biste nastavili sa zdravom prehranom i nakon vikenda ili praznika

Započnite obrok salatom umjesto hljebom

Zamijenite sva alkoholna i bezalkoholna pića vodom

Jedite sporije tako što ćete spustiti kašiku ili viljušku nakon svakog zalogaja (takav obrok obično traje oko 20 minuta što je dovoljno da vaše tijelo registruje sitost)

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!