Nekategorisano

Mediteranska dijeta

Vrijeme je godišnjih odmora koje uglavnom provodimo na moru, a obzirom na visoke temperature koje vladaju ljeti, organizam traži laganu hranu bogatu vodom i vlaknima. Zato je potrebno izbjegavati masnu i prženu hranu, a što više uživati u sezonskim plodovima, mliječnim proizvodima i ribi. Mediteranska dijeta je i način ishrane ljudi koji žive na području Mediterana. Prema istraživanjima Women's Heart Foundation, ovakav način ishrane pomoći će vam u smanjenju rizika od razvoja karcinoma i srčanih oboljenja.

Planirate li ovog ljeta izgubiti koji kilogram, možda je dobra ideja da baš na odmoru probate sa mediteranskom dijetom. Plan je jednostavan, slijedite upute u nastavku i nećete izgubiti ništa osim suvišnih kilograma.

 

Uživajte u raskoši voća i povrća: Bar 5 puta dnevno jedite obroke koji svježe sadrže voće i povrće koji su odlični izvori vitamina, minerala i vlakana. Antioksidansi koji se nalaze u ovim namirnicama zaustavljaju razvoj mnogih srčanih bolesti, kao i raka. Gricajte mrkvu, banane i jabuke umjesto nezdravog čipsa. Koristite što više paradajza

Tjestenina je potrebno jesti svaki dan, ali samo ako je napravljena od cjelovitog zrna, a isto važi i za hljeb i rižu. I ove namirnice su bogate vlaknima i mineralima, kao i  antioksidansima.

Grickajte orahe, bademe, lješnjake, pistacije. Odaberite prirodni kikiriki puter, a ne onaj koji je napravljen sa hidrogeniziranim mastima. Probajte tahin pastu (pasta od susama) kao namaz za hljeb.

Izbacite maslac i margarin i probajte maslinovo ulje. Koristite ga kao preljev za salate ili kao namaz za hljeb. Nakon što skuhate tjesteninu, pospite je maslinovim uljem i dodajte bijeli luk kako biste dobili aromu.

Koristite začine kojima obiluju zemlje Mediterana, a smanjite sol u obrocima.

Jedite što više ribe i plodova mora. Dajte prednost ribi sa žara, a ne onoj koja je pržena.

Ako jedete crveno meso, onda nek to bude u malim obrocima, i to isključivo nemasno. Izbjegavajte kobasice, salame i ostale proizvode koji sadrže životinjske masti.

Jedite dosta mlijeka i mliječnih proizvoda jer su oni izvor kalcija koji je vrlo bitan za izgradnju kostiju.

Jedite bar 3 tvrdo kuhana jaja sedmično.

Svako veče popijte času prirodnog soka od grožđa.

Jedite polako i dugo žvačite hranu. Nakon obroka, obavezno odmorite bar pola sata.

Alkohol, gazirana i zaslađena pića, isto tako nisu dobar izbor jer potiču izlučivanje tekućine iz organizma. Najbolje ćemo utažiti žeđ ako pijemo izvorsku i mineralnu vodu, nezaslađene čajeva i prirodne sokove, po mogućnosti sobne temperature.

I ne zaboravite se što više baviti laganim fizičkim aktivnostima, kao što su šetnje plažom ujutro ili navečer.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!