Nekategorisano

ŠAPE

Da neko ne bi pomislio da se kod mene ne jede ništa slatko odlučila sam da ovaj put na meniju budu mali slatki suhi keksići, poznatiji kao šape.

Još jedan motiv prati ovaj recept, a to je spominjanje mog tate. Tata poznat kao mrzitelj svih noviteta koje su nas stigle, počevši od mobitela, interneta, malkice mrzi i računar, ali sve uredno koristi. O hrani da i ne pričam, prosto rijetko jede bilo šta što ja napravim, sve mu je malkice bljak, začinjeno nekim čudnim začinima koje ja nikako ne znam iskombinovati kao mama i nije to to… Poznata rečenica upućena mojoj famoznoj čokoladnoj torti (jednom ćemo je zajedno napraviti), oko koje sam se prvo mučila mjesec dana da je smislim, pa onda  5 sati da je napravim: „Kakva li je crna jest kad je ovako crna gledat!“ hahahahah… Šta drugo nego da se samo nasmijete i baš njemu za ljubav napravite nešto što on voli, a on je tradicionalista i pravi Bosanac, ustvari Hercegovac… što je još gore…. Širok dijapazon kolača koje možete napraviti, a koje samo mama zna zaista napraviti, su: baklava, kadaif, hurmašice kao što je nena pravila, naravno neizostavne poslastičarske tulumbe, kuglof i današnje šape. Svi ostali kolači će se probati, osim onih groznih crnih, ali će se uvijek naći neka zamjerka, pa je bolje izbjegavati probavanje….

gastrofan-153

Šape:

  • 700 g brašna
  • 200 g mljevenih oraha (radi boljeg ukusa pomješati bademe, lješnjake i orahe)
  • 300 g margarina/putera (najbolje je uzeti pola/pola)
  • 150 g šećera u prahu
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanceta
  • prašak za pecivo
  • naribana korica limuna (na slici je aroma od vanilije… sve je po želji)
  • 1 kašičica mljevenih klinčića

Umutiti šećer i puter/margarin u kompaktnu smjesu. Dodavati jedno po jedno jaje, koricu limuna, klinčiće i mljevene orahe. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije smjesa koja nije ljepljiva i koja može fino da se puni u metalne kalupe. Količina brašna u većini slučajeva neće biti ista, varira od veličine jaja i ostalih sastojaka, a ponekad mi se čini i od raspoloženja. Iz istog razloga važno je da se polako dodaje brašno i da se dobro mješa, naravno nemojte zaboraviti staviti prašak za pecivo.
Metalne kalupe možete naći u svim radnjicama, ponekad ih nađete i na pijacama, buvljacima, ja sam neke donosila iz Zenice, Tuzle…

Kada je tijesto spremno poredajte kalupe, svaki pobrašnite sa unutrašnje strane i napunite smjesom. Vodite računa da nisu mnogo napunjeni jer će tijesto narasti barem pola centimetra za vrijeme pečenja. Slagati napunjene metalne kalupe u veliki pleh i tako ih peći 15 minuta na 200 stepeni, ili dok ne porumene, sve ovisi od rerne.

Napraviti smjesu šećera u prahu, kristalnog šećera i vanilija šećera pa uvaljati tako vruće šape sa obe strane.

gastrofan-154

Pitanje je samo kako odoljeti ovako vrućim keksićima koji tako neodoljivo podsjećaju na djetinjstvo?!


Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags