Smokva

Smokva je jedna od voćki koje se spominju u Kur'anu i Bibliji, a uz bogatu historiju i legende, tema je brojnih naučnih istraživanja. To je listopadni grm ili malo drvo porijeklom iz jugozapadne Azije.

Zanimljivo je da je u vrijeme Stare Grčke bio zabranjen njen izvoz. Izvanredan je izvor vlakana, minerala i polifenola kojim je bogatija i od jabuke, borovnice, grožđa, narandže, šljive i jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju izuzetno bogatim polifenolima kao što su crno vino i čaj.
Sadrže i biljne sterole koji utječu na smanjenje nivoa holesterola u krvi, kao i neke spojeve sa antikancerogenim djelovanjem kao što su benzaldehid i kumarin.
Mogu se konzumirati svježe ili sušene, a posebno su bogate i kalcijem, magnezijem i kalijem. Redovnom konzumacijom smokava popravit ćemo kardiovaskularno zdravlje, a koristi se i za liječenje zatvora i drugih crijevnih tegoba u kombinaciji sa maslinovim uljem, liječenje rana  i ozljeda u kombinaciji sa kravljim mlijekom, olakšavanje menstrualnih tegoba, protiv kašlja, kod upale desni. Pomažu kod izlučivanja urina, kao i mlijeka kod dojilja.
U kulinarstvu se koristi u salatama, odlično se slaže sa divljači, a čest je „gost“ u kolačima i džemovima.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!