Nekategorisano

Najjači prirodni antibiotik – origano

Britanski naučnici su potvrdili da je ulje origana efikasno protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, kožnih infekcija i čireva.

Ulje origana je veoma cijenjeno. Dobija se od dvije vrste origana posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva. Postoji 40 vrsta origana, od kojih su tri najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum. Prva dva sadrže 30 do 60 procenata karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80 do 90 procenata ovog aktivnog sastojka. Zbog visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najćešće i pravi ljekovito ulje, dok se u kulinarstvu najčešće koristi Origanum Vulgare. Zbog ljekovitih svojstava preporučivali su ga Hipokrat, Paracelzus i Hildegarda. Stari Grci koristili su ulje origana za liječenje rana, tegoba disajnih puteva i zmijskih ugriza. U srednjem vijeku postalo je popularno u Evropi, gdje se koristilo za liječenje infekcija.

LJEKOVITA SVOJSTVA ULJA

Najvrijednija ljekovita materija u ulju origana je karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te efikasno štiti od gripe, prehlade, zauški i ospica. Ono što je zaista zanimljivo jeste da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma. Sve je više dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana. Izvrsno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprječavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i tjemenu te atletsko stopalo. U slučaju kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. Ako se radi o gljivicama na koži glave, koje izazivaju perut, preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja prilikom šamponiranja.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!