Nekategorisano

Naranča u prehrani

Od nutritivnih svojstava, treba istaknuti vrlo povoljan sadržaj vlakana (2g / 100 g), te vitamina C po kojem je i poznata (53 mg / 100 g). No, naranča postaje sve interesantnija po sadržaju fitotvari, naime naranča ima preko 270 različitih fitotvari.

Bijela kožica iz naranče sadrži sadrži bioflavonoide koji dodatno pomažu u apsorpciji vitamina C. Narančin sok nema bioflavonoida, a ako odstoji duže vrijeme na policama prodavnica razina vitamina C će se sniziti.

Glukarati se također nalaze u bijeloj kožici, a preporučuju se zbog potencijalno korisnih svojstava u prevenciji raka dojke i smanjenju PMS – a.

Flavonoidi hesperidin i tageritin pokazuju svojstva zaštite od bolesti srca i nekih oblika raka.

Limonoidi (limonin i nomilin) osim što daju karakterističan kiseli okus, štite pluća i inhibiraju nastanak tumora.

Terpen limonen također ima anti – kancerogena svojstva.

Naranča sadrži oko 20 različitih karotenoida, među kojima lutein, zeaksantin i beta – kriptoksantin, a svi posjeduju znatna antioksidantna svojstva. Nedavno provedena studija na Michigan State University pokazuje da kod životinja svježe iscijeđen narančin sok smanjuje pojavu raka debelog crijeva za 22%.

Fitotvari iz naranče i njenog soka  flavanoni, limonoidi i kumarini – inhibiraju razvoj nekih tumora. Trenutno se smatra da ovi spojevi utječu na stanice unutrašnjeg sloja debelog crijeva, tako da one postaju manje pogodno mjesto za razvoj stanica raka.

Kod konzumacije naranči treba voditi računa i o sljedećem: osobe koje su podložne stvaranju kalcij – oksalatnih kamenaca trebaju pripaziti na unos naranči, koji svakako ne bi smio biti pretjeran, a za nadoknadu vitamina C treba se izabrati drugo voće, što ne bi trebao biti problem. Pretjerana konzumacija naranči može prouzročiti plinove u probavnom sistemu kod osjetljivih osoba.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!