Nekategorisano

Seitan

Seitan ili pšenično meso dobija se izdvajanjem bjelančevina iz pšeničnog brašna, a uglavnom se koristi kao zamjena za meso u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj prehrani. Čvrste je teksture i neutralnog okusa i vrlo lako poprima okus hrane s kojom se kuha. Seitan možete pronaći u specijaliziranim prodavnicama, a možete ga pripremiti i kod kuće na slijedeći način.

KAKO NAPRAVITI SEITAN?

Seitan je zapravo samo začinjeni gluten koji ostaje nakon ispiranja pšeničnog brašna. Priprema se na slijedeći način: kilogram brašna tipa 850 stavi se u veliku posudu, u koju se dolijeva topla voda i miješa se dok masa ne postane po gustoći slična tijestu za kolače. Nakon toga ostavi se da stoji oko 30 minuta, potom se stavi u posudu s mlakom vodom. Tijesto se ispire, a vodu je potrebno promijeniti čim postane bijela. Postupak se ponavlja sve dok voda prestane biti  bijela od škroba, te dok ne dobijemu čvrstu smeđu grudu glutena, koja izgledom podsjeća na meso. Ona se zatim zaveže u krpu i kuha u dvije litre vode, koju se po želji začini (so, umak od soje, đumbir,…). Potrebno je kuhati oko 45 minuta, a nakon toga se može pripremiti na isti način kao i meso.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!