Nekategorisano

Blagodati zobenih pahuljica

Interes za zob razvio se tokom istraživanja alternativa kravljem mlijeku. Prehrambeni tehničari i naučnici otkrili su da zob sadrži više bjelančevina od bilo kojeg drugu zrna, ne sadrži kolesterol, te je bogata mineralnim tvarima, vitaminima, lecitinom i balastnim tvarima. Mnogima nije poznato da je zob, osim za želudac i crijeva, odlična namirnica i za srce.

ZA KRVNI PRITISAK

Dnevna doza zobenih pahuljica snižava krvni pritisak i smanjuje potrebu za anti – hipertenzivnim lijekovima, Smatra se da svaki treći odrasli stanovnik ima povećan krvni pritisak. Simptoma obično nema, dok ne dođe do komplikacija na srcu ili krvnim sudovima.

ZA REGULACIJU PROBAVE

Zbog visokog sadržaja vlakana zob je dobra i za regulaciju peristaltike i pražnjenja crijeva. Nerastvoriva vlakna u zobi kao spužva upijaju vodu, bubre i postaju i postaju nekoliko puta teža u odnosu na težinu samih vlakana. Tako dolazi do povećanja crijevnog sadržaja i stimulacije pasaže crijeva i njihovog pražnjenja, tj. do sprječavanja zatvora.

ZA KONTROLU TEŽINE

Kako se vlakna rastvorljiva u vodi vare, dovode do formiranja gela koji povećava viskoznost crijevnog sadržaja. Tako se usporava pražnjenje želuca pa ćete se duže osjećati siti, manje ćete jesti i lakše kontrolisati težinu. Istraživanja kažu da su djeca koja su koristila zob u ishrani imala 50% manje šanse da kasnije tokom života budu gojazna, u odnosu na djecu koja nisu jela zob.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!