Nekategorisano

Zelena dijeta

Kao što i sam naziv kaže, ova dijeta je namijenjena svima onima koji ne konzumiraju meso, a željeli bi da se riješe nekoliko kilograma viška.

Ova dijeta je izuzetno zdrava jer je „bogata“ voćem, povrćem i integralnim žitaricama koji predstavljaju izvor različitih vitamina i minerala. Ona podrazumijeva unos hrane koja sadrži veliki procenat vode. Inače, nutricionisti tvrde da je zdravije uzimanje hrane koja sadrži barem 70% vode, nego piti samu vodu. Ovakav način ishrane baziran na voću i povrću sa velikim sadržajem vlakana oslobađa organizam od toksina i pomaže vam da se riješite suvišnih kilograma.

Plan dijete

  • Ujutro: velika čaša voćnog soka
  • Do 12 sati: samo svježe voće
  • U podne: svježa salata, sveže povrće, tost od integralnog brašna ili supa
  • Glavni obrok: sok od svježeg povrća, krompir, kuhana riža, povrće
  • Večera: Zdjela miješane salate

Pravila dijete

Izuzetno je značajno prvilno kombinovati hranu jer se tako olakšava proces varenja. Krompir se uvijek jede sa drugim vrstama povrća, kuhanim ili svježim, u vidu salate ili variva.

Organizam se najefikasnije čisti ako jedete voće. Voće nikada nemojte jesti sa nečim drugim niti odmah poslije druge hrane – obavezno ga jedite na prazan stomak.

Nakon voća treba sačekati barem 30 minuta pa tek onda uzeti drugu vrstu hrane. Voće može da se uzme tek 3 sata nakon krompira i riže. Vodite računa da u toku jedne nedjelje jedete različite vrste povrća (mrkvu, karfiol, krastavac, zelje, krompir, paradajz, kelj) jer ćete na taj način snabdjeti organizam neophodnim amino- kiselinama.

Mlijeko nikada ne treba miješati sa drugom hranom, nego ga uzimati kao poseban obrok ili među obrok. Sir se jede sa povrćem (uglavnom svježim). Gledajte da uglavnom jedete sir sa manjim procentom masti a da izbjegavate one topljene i tvrde.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!