Nekategorisano

Cezar salata

Cezar salata se među gurmanima smatra najboljom salatom i nalazi se na jelovnicima najpoznatijih restorana. Ako je pripremljena kako treba, može postati obrok za sebe uz tost i rastopljeni sir.
Mit je da je Cezar salata dobila ime po rimskom imperatoru.

Cezar Cardini je bio italijanski kuhar koji je emigrirao u SAD nakon Prvog svjetskog rata. Iako je imao dom u San Dijegu, otvorio je restoran u Tihuani u Meksiku, zbog  prohibicije u Americi, a mnogi Amerikanci su išli u Meksiko piti, pa je posao cvjetao.
Kako priča Cezarova kćerka, 4. jula 1924, godine Cezar je bio u stisci s vremenom i namirnicama budući da je imao mnogo posla taj dan. Da ne bi odbio kupce, snašao se tako što im je služio salatu sa preljevom napravljenim od ostataka iz kuhinje.
Druga priča dolazi od Cezarovog partnera Paula Maggiora koji tvrdi da je salatu ustvari napravio američki avijatičar iz San Dijega i nazvao je „pilot salata“. Cezarov brat Alex je također tvrdio da je izvorni naziv bio „avijatičarska salata“ i da je on bio taj koji je izumio ovu salatu, a ne Cezar.

Još jedna priča je da se grupa avijatičara opijala u Cezarovom restoranu i ostala preko noći jer nisu bili u stanju otići. Kada su se probudili ujutro, Cezar im je napravio salatu od ostataka iz kuhinje i nazvao je „avijatičarska salata“, a kasnije, pošto se salata služila u Cezarovom restoranu, dobila je i njegovo ime.
Bez obzira na pravo porijeklo, činjenica je da je salatu napravio Cezar Cardini u svom restoranu i kako je dobivala na popularnosti, tako su je počeli zvati i njegovim imenom.
Danas postoji više verzija ove salate sa piletinom ili drugim sastojcima, ali originalna Cezar salata se pravi na sljedeći način:

CEZAR SALATA RECEPT

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!