Nekategorisano

Rotkvica

Rotkvica je korjenasta biljka iz porodice krstašica koja vodi porijeklo iz Azije, a u Evropi je udomaćena još od pred-rimskog doba.

Postoje brojne vrste rotkvice različitih veličina,  boja, i potrebnog vremena za uzgoj. Općenito, rotkvice se mogu podijeliti u četiri glavne vrste po vremenu kada prispijevaju (ljeto, jesen, zima i proljeće) različitih oblika, boja, dužina i veličina kao što su crvena, ružičasta, bijela, sivo-crna ili žuta rotkvica sa okruglim ili duguljastim korijenom.

Sadrže kalij, folate i dijetalna vlakna i preko 95% vode što ih čini izuzetno niskokaloričnim, a odličan su izvor vitamina C i jako su dobar antioksidant koji pomaže kod izbacivanja kancerogenih  slobodnih radikala iz organizma.
U kuhinji se najčešće koristi kao predjelo ili salata jer podstiče lučenje želučanih sokova i olakšava probavu. Jako je korisna za jetru i želudac, pomaže kod žutice zbog sposobnosti uklanjanja bilirubina, a posebno se preporučuje osobama koje pate od zatvora.
Najkorisnije su kada se jedu sirove, zato nije na odmet dodati ih svakoj salati.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!