Cikorija (vodopija, konjska trava, konjogriz)

Cikorija se kod nas još zove i vodopija, konjska trava, konjogriz, radić ili gologuza. To je višegodišnja zeljasta biljka sa purpurno plavim cvjetovima, a često se pod pojmom cikorija pogrešno podrazumijeva i varijanta endivije što je ukorijenjeno u Francuskoj i SAD-u.

Uglavnom raste kao korov pored staza i puteva, livadama i rubnim područjima šuma.
U svom sastavu ima do 20% inulina, gorke tvari, kalij, cikorijinu kiselinu i pektine te je zbog svog sastava odlična za proljetnu detoksikaciju organizma. Pospješuje probavu, ima diuretsko djelovanje, potiče lučenje žuči i stimuliše metabolizam što neposredno utječe na mršavljenje. Ima probiotičko dejstvo jer potiče rast i broj prijateljskih bakterija u crijevima.
U ishrani koristi se lišće, korijen i cvjetovi, a također se miješa sa kafom kako bi se kafa obogatila okusom i bila zdravija. Ima i blagi laksativni učinak te smanjuje otoke, a i bogat je izvor beta karotena.

 

U 350 ml hladne vode stavimo 5 g korijena cikorije i stavimo da proključa, a zatim ostavimo da lagano kuha 5-10 minuta. Skinemo s vatre i ostavimo da odstoji desetak minuta, procijedimo i pijemo prije jela dva do tri puta na dan.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!