VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Masline

Podijeli ovaj sadržaj

Iako se ponekad mnogo više pažnje pridaje njihovom ulju, masline su jedna od najkorištenijih namirnica u svijetu. To je suptropska zimzelena biljka (Olea europaea) iz porodice maslina (Oleaceae).

Ima nepravilno, kvrgavo stablo, sa tamno zelenim ovalnim listovima čija je donja strana svijetlije srebrnaste boje. Plod masline je ovalnog oblika, a boja mu zavisi od sorte. Naime, neke sorte budu zelene ili crne od početka do potpunog zrenja, dok druge budu zelene dok su mlade, a crne kada postignu potpunu zrelost. Plod je bogat uljem koje se dobiva hladnim cijeđenjem (djevičansko) ili se izdvaja pomoću vruće vode ili pare. Drvo masline može da živi 300 do 600 godina, te je također veoma cijenjeno u izradi namještaja.

Plod i ulje masline se koristi već hiljadama godina i poznata su korisna dejstva ove biljke.
Od širokog spiska korisnih tvari koje sadrži maslina i ulje masline, izdvajamo bjelančevine, beta-karoten, biljna vlakna i masti, vitamine A, C, D, E, K, mononezasićene masnoće, oleinsku kiselinu, flavonoide, omega-3 kiselinu, fitosterole…
U ishrani se najčešće koristi maslinovo ulje kao dodatak jelima, za razne namaze i prelive, za skoro sve salate pa čak i poslastice. U historiji je poznato kao sredstvo protiv opekotina i kao antiseptik, a danas se koristi i u aromaterapiji.

Masline su dobar izvor mononezasićehin masnih kiselina i vitamina E. Oleinska kiselina dokazano snižava nivo holesterola. Poznato je da slobodni radikali izazivaju oštećenja stanica, a vitamin E ima ulogu da u kombinaciji sa mononezasićenim mastima neutralizira slobodne radikale.
Iz svega navedenog moguće je zaključiti da bismo trebali što više koristiti masline i maslinovo ulje u ishrani.