Nekategorisano

Đumbir

Đumbir (Ginger) je korijen grube i tvrde kože i sočnog blijedog mesa. Može se koristiti kao začin, svijež ili suh. Velik dio biljke čine eterična ulja, smole i ginger ulje, koje biljci daje ljut okus. Miris đumbira je prijatno-aromatičan, a ukus ljutkast i oštar.
Đumbir je jedna od poznatijih začinskih i ljekovitih biljaka. Đumbirov korijen je dio biljke koji se najčešće upotrebljava kao začin ili u liječenju, kao sastojak pića i kolača. Sadrži antibakterijske tvari, ublažava mučninu, pospješuje cirkulaciju, znojenje, rad žuči i vrijedi za afrodizijak. Kao začin, nariban korijen dodaje se supama i jelima s piletinom, janjetinom, ribom i morskim plodovima. Samostalan ili u primjesi s drugim začinima upotpunjava poslastice (voćne salate, medenjaci, sutlijaš) i čaj. Mladi đumbir može biti sačuvan se kandirati i uvaljati u šećer. Đumbir je popularan u cijeloj kuhinja Azije i Europe.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!

Tags