Nekategorisano

Jedemo li više kad smo sa „tanjim“ prijateljima?

„Ja ću isto što i on/a“ – zvuči li vam poznato? Možda ste to izgovorili kada ste išli na ručak sa svojim „mršavim“ prijateljem – tvrdi  nedavna studija u časopisu Journal of Consumer Research.

Pozvali su studentice da gledaju film i ponudili im da „pregrizu“. Uz studentice su sjedili istraživači koji su bili mršavi i drugi koji su se obukli tako da izgledaju deblje. Zanimljivo je da su studentice koje su sjedile uz bok mršavijih istraživača jele gotovo duplo više od onih pored debljih.
Kada jedemo s prijateljem koji je mršav, naš mozak uglavnom razmišlja tako da ako on može jesti toliko i ostati mršav, onda mogu i ja – tvrdi autor studije Brent McFerran, dr.sc.  Ali, postoji nekoliko razloga zbog kojih ovo ne mora biti istina: metabolizam, veličina tijela, genetika, nivo fizičke aktivnosti, dob, spol, sve to utječe na to koliko se hrane može konzumirati bez dobivanja na težini. Ako ostavimo ove činioce po strani, razmislite, možda vaš prijatelj nije imao obilan doručak, ili je to možda njegova omiljena poslastica koju dugo nije jeo.
Najjednostavnije je da držite oči na svom tanjiru.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!