VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Šafran – najskuplji začin na svijetu

Podijeli ovaj sadržaj

Šafran je najskuplji začin na svijetu. To je biljka iz porodice Iridaceae, a porijeklo imena je iz perzijskog jezika od riječi „az-za'fran” koje znače „budi žut“.

Iz tučka ove biljke se dobiva i istoimeni začin čija se  cijena  kreće od 4 do 14 Eura za gram jer je prikupljanje mukotrpno budući da je za 1 kg ovog začina potrebno oko 150.000 cvjetova šafrana.
Izuzetno je cijenjen začin i koristi se diljem svijeta, a nazivaju ga i „kraljem začina“. Ima osobinu da jako zaboji hranu u specifičnu žutu boju, a koristi se i kao prirodna boja u prehrambenoj industriji. Pošto ima jako aromatičan, pikantan, pomalo gorak ukus dovoljna je jako mala količina da se dobije željeni efekat. Kod nas se može naći, osim u specijalizovanim prodavnicama i u supermarketima, uglavnom pakovan ispod 1 grama.
Osim prehrambene ima i dugu historiju upotrebe u medicinske svrhe, na primjer njegov čaj se koristi za liječenje depresije jer redovna konzumacija ovog začina ili čaja potiče osjećaj sreće u mozgu. Tvari koje sadrži kao što su krokin, šafranai i pikrokrockin sprječavaju rast ćelija raka, a koristan je za poboljšanje cirkulacije, liječenje ateroskleroze, artritisa i astme. Poboljšava vid, jača imunitet i produžuje vitalnost.
Iako istraživanja pokazuju da je veoma ljekovit, prevelika upotreba može biti štetna za zdravlje, pa je preporučeno uzimati do 200 mg dnevno ovog začina.
U kulinarstvu se odlično slaže s rižom, povrtnim čorbama, krompirom, paprikom i svim istočnjačkim jelima, a koristi se i za bojenje peciva i sira.