Nekategorisano

Keleraba za kosti i zube

Kelerabu (zajedno sa prokulicama, keljom i kupusom – ostalim članovima porodice krstašica) američki Nacionalni institut za rak istražuje zbog njenih potencijalnih antikanceroznih svojstava. Redovna upotreba svježe kelerabe poboljšava apsorpciju željeza, povoljno djeluje i na zdravlje kostiju, limfni i sistem za varenje, vezivno tkivo, zube i desni.

Pokazala se i veoma efikasnom kod ublažavanja edema, kandidijaze i virusnih infekcija. S obzirom da stabilizira nivo šećera, preporučuje se kod hipoglikemije i dijabetesa. U kelerabi se nalaze fitonutrijenti kao što su indoli, sulforafani i izotiocijanati koji pokazuju antikancerogena djelovanja. Istraživanja Medicinskog centra pri Sveučilištu Maryland pokazuju da izotiocijanati štite od nekih oblika raka. Ovi spojevi sudjeluju u reakcijama s estrogenom i na taj način djeluju protiv hormona povezanih s rakom dojke i prostate.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!