Nekategorisano

Krompir

„Sir Francis Drake koji je 1586. godine uveo u Evropi običaj da se jede krompir. Blagoslov miliona ljudi koji obrađuju zemlju  – to je tvoja neprolazna besmrtna slava“

– tako piše na spomen-ploči koju su prije 150 godina postavili ofenburški gradski oci u Badenu. Ime tog britanskog pomorca i pustolova zapravo je tijesno povezano s historijom. Danas već znamo da sir Francis Drake nije bio prvi koji je donio krompir iz Južne Amerike u Evropu kao i to da on nema osobitih zasluga za to što se krompir počeo masovno konzumirati. Smatra se da gomoljičasti plodovi koje je godine 1581. iznio na nekom banketu pred englesku kraljicu Elizabetu nisu bili krompiri nego neka vrsta slatkog krompira zvanog „batate“. To ipak nije umanjilo njegovu slavu. Tako je prošlo još 200 godina od vremena kad je on živio i dok se krompir pod raznim imenima počeo masovno trošiti.
Još prije 100 godina bilo je poznato oko 1000 vrsta krompira. Danas je poznato oko 100 vrsta koje prema vremenu dozrijevanja dijelimo na vrlo rane, srednje rane i kasne vrste krompira.
Za domaćicu je od svega najvažnije od svega to da zna kad kad joj se isplati kupovati – uprkos višim cijenama – mladi krompir.

Pravilna priprema krompira

Ne postoji univerzalan krompir. Domaćica mora sama odabrati pravu vrstu krompira, npr. za salate i pommes frites gust krompir, a za slan krompir takvu vrstu koja se ne raspada kad se kuha, za knedle, juhe i složence u loncu – brašnast krompir. Posve je razumljivo da pri izboru krompira ne odlučuje samo namjena za koju ga domaćica namjerava upotrijebiti, već treba uzeti u obzir i okus krompira.
Nekoliko savjeta:
–    Krompir kuhan u ljusci sadrži više hranjivih tvari nego oguljen, a osim toga ima i manje otbadaka.
–    Krompir kuhan u ljusci koji ne namjeravamo odmah upotrijebiti prelijemo hladnom vodom poslije kuhanja da bismo ga kasnije mogli lakše oguliti.
–    Oguljen krompir moramo oprati i narezati neposredno prije nego ga pripremamo. Krompir ne smije stajati više sati u vodi.
–    Slan krompir kuhamo u vrlo malo vode. Za vrijeme kuhanja lonac mora biti dobro pokriven. Kad krompir ocijedimo, dobro ga istresemo i još malo ostavimo da se ispari.
–    Vodu u kojoj se kuhao krompir treba, po mogućnosti, upotrijebiti za kuhanje juha i umaka jer sadrži mnogo hranjivih tvari.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!