Nekategorisano

Med i Co. su vaši dobri prijatelji

Postoji barem pet naučnih dokaza koji idu u prilog tvrdnjama o učinkovitosti meda, ali ima još mnogo onih za koje još ne postoji potpuna potvrda o učinkovitosti.

Samo jedna kašika šećera može upropastiti djelovanje određenih medikamenata. Ali, postoji prirodna slatka tvar koja je pravi lijek. Možda ćete reći da zvuči suviše dobro da bi bilo istinito, ali sve je više dokaza koji idu u prilog tvrdnji da je med istinski lijek, pogotovo kada je riječ o zacjeljivanju rana i ublažavanju opekotina. Kada je riječ o pčelinjem otrovu, matičnoj mliječi i propolisu, tu su mišljenja podijeljena. Ovdje ćemo navesti pet naučnih dokaza koji idu u prilog tvrdnjama o učinkovitosti meda i drugih pčelinjih proizvoda, ali i neke za koje još ne postoji potpuna potvrda učinkovitosti. Zato nikako ne smijemo zaobići blagodati koje nam pružaju ovi vrijedni sakupljači polena.

 

OPEKLI STE SE?

Na ruci vam je neugodna opekotina koju ste nespretno zadobili tokom kuhanja ili peglanja. Ne brinite! Među brojnim pozitivnim medicinskim djelovanjima meda, ublažavanje opekotina pomoću meda bilo je predmet niza istraživanja. Sve provedene studije i istraživanja potvrdili su djelotvornost meda u liječenju opekotina.

 

IMATE INFEKCIJE ILI ČIR NA STOPALIMA KOJI VEOMA SPORO ZARASTA?

Nemojte misliti da ćete uzimanjem jedne kašike meda učiniti da čir magično nestane. U suštini, liječenje čireva na stopalima pomoću meda ne podrazumijeva konzumiranje meda. Riječ je o posebnoj vrsti meda koji se naziva Manuka i dolazi sa Novog Zelanda. U apotekama možete danas kupiti gaze natopljene ovim medom koje pouzdano i provjereno ubrzavaju proces zacjeljivanja opekotina.

 

MUČI VAS KAŠALJ?

Ako odmah razmišljate o posezanju za medikamentima, savjetujemo vam da još jedanput razmislite. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) dovodi u pitanje učinkovitost medikamenata u liječenju kašlja, te je u tom smislu izdala i upozorenje sa sugestijama da se ovi medikamentine bi smjeli koristiti u liječenju kašlja kod djece do dvije godine, zbog potencijalnih štetnih nuspojava. Naravno, svaki će se roditelj upitati kako ublažiti kašalj kod djece. Rješenje je u medu, s tim da ga se ne smije davati djeci do navršene prve godine života.

 

PATITE OD FURNIJEOVE GANGRENE?

Furnijeova gangrena je veoma ozbiljno oboljenje. Riječ je zapravo o gangreni muških genitalija koju uzrokuju bakterijske infekcije. Premda je riječ o dosta rijetkom oboljenju, kombinacija zaraznih i agresivnih mikroba može rezultirati otkazivanjem organa pa čak i smrću. I u ovakvim slučajevima med predstavlja pravo rješenje. Brojne su studije potvrdile da je liječenje medom mnogo učinkovitije i brže nego liječenje Eusolom, koji se najčešće koristi u liječenju ovog oboljenja.

 

ZARAŽENI STE “ZLATNIM STAFILOKOKOM” (bakterijom čiji je puni naziv Methicillin – resistant Staph. aureus – MRSA)?

Ova infekcija uglavnom zahtijeva bolničko liječenje. Navedena bakterija uglavnom napada kožu, što izaziva upalne procese i crvenilo na koži, međutim, nerijetko se događa da kolonija ovih bakterija prodire i duboko u tijelo što može imati fatalne posljedice. Najnovija istraživanja pokazuju da ja Manuka med veoma djelotvorna u liječenju ovog oboljenja. 

 

Naveli smo pet oboljenja kod kojih je dokazana učinkovitost meda. U nastavku ćemo navesti nekoliko oboljenja za koja postoje naznake mogućnosti liječenja pčelinjim proizvodima, ali uz nedovoljne naučne dokaze o njihovoj učinkovitosti.

 

MULTIPLA SKLEROZA

Odavno su se pojavile tvrdnje kako pčelinji otrov može ublažiti napredovanje multiple skleroze, međutim, još ne postoji dovoljan broj naučno utemeljenih dokaza koji idu u prilog ovim tvrdnjama. Niz studija koje se provode u tom smislu pružaju oprečne rezultate kada je riječ o djelotvornosti meda u liječenju ove opake bolesti. Stoga naučnici zagovaraju provođenje obimnijih istraživanja.

 

ARTRITIS

Čak i u slučaju blažih oblika ovog oboljenja, bolovi svojstveni artritisu zaista mogu biti izuzetno jaki. Nakon što je tokom 2004. godine sa tržišta povučen lijek Vioxx koji se do tada koristio u liječenju artritisa, oboljeli su počeli tragati za novim lijekom koji bi mogao ublažiti njihove muke. Tako je veliki broj oboljelih isprobao liječenje pomoću pčelinjeg otrova tvrdeći kako im je to ublažilo bol. Međutim, još ne postoje medicinski utemeljeni dokazi o djelotvornosti pčelinjeg meda kod ovakvih oboljenja.

 

HRONIČNI SINUSI

Milioni ljudi znaju o kakvom je oboljenju riječ. Muku muče sa stalnim glavoboljama i neprekidnim curenjem nosa. Postoje određene naznake da se i ovaj zdravstveni problem može eliminisati pomoću meda jer uspješno uništava bakterije koje ga izazivaju.

 

DUGOVJEČNOST

Ukoliko se larve pčele hrane isključivo matičnom mliječi, izrastaju veoma brzo i preobražavaju se u prave pčele – kraljice koje dugo žive. Može li i čovjek živjeti duže ukoliko u organizam redovno unosi matičnu mliječ? Mnogi smatraju da može, te matična mliječ postaje svakim danom sve traženiji proizvod.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!