Nekategorisano

Nabujak od krompira i špinate

Potreban materijal:

4 velika krompira jednake veličine , oprana
450 g svježeg ili zamrznutog špinata
110 g maslaca
so i biber
4 kašike kiselog vrhnja
ribani muškat
4 jaja

Priprema:

Krompir izbodite vilicom i na najboljoj strani na vrhu urežite križ, pa stavite na rešetku u pećnici i pecite 1 sat ili malo manje ako su manji. Svježi špinat kuhajte 5 minuta u maloj količini kipuće vode, pa dobro ocijedite u cjedilu. Zamrznuti špinat kuhajte prema uputama na pakiranju. Ako smatrate potrebnim, nakon kuhanja špinat nasjeckajte. Dodajte 50 g maslaca, pa začinite i dobro promiješajte. Skinite vrh s krompira i izvadite meso u zdjelu pazeći da pritom ne oštetite kore. Razdijelite špinat među krompirima, preko njega stavite vrhnje i pospite muškatom, solju i biberom. Posložite na ploču za pečenje.
Odvojite žumance i bjelance u posebne posude. Dodajte krompir protisnut kroza cijedilo ili usitnjen ručno u žumance sa solju i biberom, te polovicom preostalog maslaca. Istucite bjelance dok ne postanu lagani i pahuljasti, ali ne čvrsti. Lagano umiješajte u smjesu s krompirom i miješajte dok se sastojci dobro ne spoje, pa stavite u krompire. Sve pecite 20 do 25 minuta dok ne postanu zlatni i pahuljasti.
Savjet: Za bolji okus vrhove krompira pospite naribanim sirom i ljutom paprikom prije pečenja u pećnici. U smjesu s krompirima možete dodati 2 kašike ribanog sira.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!