Nekategorisano

Medicinska dijeta

Tajna ove dijete je u tome što se sagorijeva više kalorija nego što se unese, a pri tom dolazi do detoksikacije organizma.
Osnova ove dijete je supa koja se pravi od povrća. Ovo je bolnička dijeta koja se primjenjuje kod gojaznih srčanih bolesnika koji moraju da oslabe prije operacije, a da se pri tom ne budu malaksali i bezvoljni.

 

Osnovna supa za sagorijevanje masnoće
Sastojci: 6 velikih glavica luka, 1 do 2 velike konzerve paradajza, 1 velika glavica kupusa, 1 veza celera, 1 pakovanje gotove supe sa lukom. Začini: so, biber, kari, peršun i

drugi začini.

 

Priprema: Povrće se isječe na male komade i prelije vodom. Prvo se 10 minuta kuha na visokoj temperaturi, a onda na manjoj sve dok povrće ne omekša. Ova supa se može jesti kada

god poželite i koliko god želite jer ona ne sadrži kalorije. Što je više budete jeli više ćete gubiti na kilaži.

 

Plan dijete

Prvi dan dijete
Jede se svo voće osim banana. Pored voća jede se i supa, a od pića može da se konzumira nezasladeni čaj, sok i voda.

Drugi dan dijete
Jede se svo povrće, svježe i kuhano, ali treba se kloniti graha, graška i kukuruza. Jede se takođe i supa, a za večeru možete pojesti kuhani krompir sa maslacem. Drugog dana dijete se

ne smije jesti voće.

Treći dan dijete
Ovog dana se jede svo voće i povrće, sem kuhanog krompira. Supa je obavezna. (Nakon tri dana dijete trebalo bi da izgubite 2-3 kg)

Četvrti dan dijete
Jedu se banane i pije se obrano mlijeko. Može se pojesti do šest banana i, naravno, supa.

Peti dan dijete
Junetina i paradajz. Možete pojesti od 300 do 600 g junetine i do 6 paradajza. Ovog dana bi trebalo da popijete tečnosti više nego inače, a supu samo jednom u toku dana.

Šesti dan dijete
Junetina i povrće. Ovog dana možete pojesti dvije ili tri šnicle sa raznim povrćem, ali ne i kuhani krompir. Supa se podrazumijeva.

Sedmi dan dijete
Integralna riža, nezaslađeni voćni sok i supa.

 

Zabranjena hrana
Tokom dijete ne smije se jesti pržena hrana, hljeb i slatkiši. Onog dana kada je na jelovniku meso, umjesto junetine možete jesti kuhanu ribu ili piletinu bez kožice.
Ne smije se konzumirati alkohol, a količinu kafe treba svesti na minimum. Osobe koje su sprovodile ovu dijetu tvrde sa se osjeća manja potreba za kofeinom nego inače.

 

Rezultati dijete
Nakon sedam dana ove dijete izgubićete 4-6 kg, pod uslovom da ste se pridržavali plana. Ako ste izgubili više od 6 kg, napravite pauzu od dva dana prije nego što nastavite sa dijetom.

Ova dijeta se može često sprovoditi, čak i ako ste pod nekom terapijom, jer poboljšava psihičko i fizičko stanje i umanjuje nervozu.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!