Nekategorisano

Ne bacajte sjeme, to je jeftina i korisna hrana

Često se desi da prilikom pripreme zimnice, ostanu velike količine sjemena bundeve, jabuka, dunje. Ne bacajte ga, nego otkrijte kako da ga pravilno iskoristite u svrhu zdravlja.

Tikva/Bundeva
Sastojci sjemena bundeve je poznato kao odlična zamjena za nezdrave grickalice, a stručnjaci smatraju da je ovo sjeme veoma značajno jer podstiče pravilo lučenje hormona. Sjeme je bogato željezom, bjelančevinama i nezasićenim masnim kiselinama, te mnogo fosfora i dovoljno kalcija.
Grožđe
Sjeme grožđa mora dugo da se žvače kako bi iskoristili njegove izvore vitamina A i C.
Jabuka
Sjeme jabuke se obično baca, ali je ono vrlo značajan izvor vitamina E, kalcijuma i fosfora. Međutim, jabuke koje se prskaju hemikalijama zadržavaju 75% otrova u semenu, tako da pazite kakve jabuke kupujete.
Suncokret
Prvi su ga gajili iz njega cijedili ulje američki Indijanci. Sjeme je bogato fosforom, kalcijumom, željezom, fluorom, jodom, kalijumom, magnezijumom, cinkom. Ima 30% lako svarljivih bjelančevina, bogato je vitaminima tiaminom, niacinom, D i E kao i nezasićenim masnim kiselinama. ovo sjeme možete grickati, dodavati jelima, supama, i salatama.
Dunje
Ako potopite sjeme dunje u vodu, dobićete sluz koja je korisna kod liječenja opeklina, raspucale kože, upale ždrijela i sluznice te krajnika.

Dinje i lubenice:
Sjeme ovih biljaka obiluje bjelančevima. Sjeme nekih vrsta dinje možete ustiniti u blenderu i procjediti i zasladiti medom, tako ćete dobiti ukusno i hranjivo piće. Sjeme lubenice koristi se u liječenju oboljenja bubrega.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!