VAKTIJA ZA 2022. GODINU ZA BiH

Nekategorisano

Ašure

Podijeli ovaj sadržaj

Hašure (ili Ašure) je miješani kompot od mnogo vrsta voća i zrnatog povrća koji se tradicionalno priprema 10. dan mjeseca muharrema, prvog mjeseca u muslimanskom hidžretskom kalendaru, zbog čega se taj dan naziva (Jewmu) Ašura, što znači ‘deseti po redu’ (od ‘ašere-deset, ar.).

Ovime se čuva uspomena na Božijeg poslanika Nuha a.s (Noah)  Naime, prema nekim predajama, poslije velikog potopa, Nuh a.s.  i drugi preživjeli nisu imali ništa drugo da jedu no neku vrstu kompota, skupljenu od svega sto je preostalo na ladji, koji neki nazivaju i Nuhov puding.

U kompotu treba biti najviše 70 vrsta, ali ako se ne može toliko skupiti onda mora biti najmanje 7 vrsta.

One vrste voća i povrća koje se teže kuhaju (riža, zob, ječam, kukuruz, badem, orah…) trebaju se posebno kuhati i ta se voda ocijedi i malo propere. Ili se samo natope u vodi preko noći. Zatim se sastave sa ostalim vrstama i kuhaju.

Različito voće se može kuhati sve zajedno u jednom loncu ili svaka vrsta posebno, pa da se poslije sve sastavi, uz dodatak šećera. U toku kuhanja se dodaju cimet i karanfilčić i ko želi malo, vrlo malo soli. U pravilu se ne smije raspadati (a mora biti kuhana) ni jedna vrsta voća, odnosno povrća.Ukoliko ne želite da vam hašure bude tamno onda trebate izbjegavati da stavljate bobičasto, crveno voće, ponajprije mislim na borovnice. Agrume, naranča, limun, grejfut – ako su neprskani, treba skuhati sa korom u jakoj agdi.

Tagovi