Nekategorisano

Prirodni zaslađivači u borbi protiv viška kilograma

Iako nema naučnih dokaza da konzumiranje šećera dovodi do pojave dijabetesa tipa 2, ipak je poznato da zašećerena hrana dovodi da problema sa viškom kilograma. Gojaznosti koja je prisutna širom svijeta posebno u visoko industrijalizovanim zemljama i zemljama u razvoju predstavlja jedan od najznačajnijih faktora nastanka dijabetesa.
Rafinirani bijeli šećer je štetan, čak i kada ste ne dijeti jer je lišen vlastite hranjive vrijednosti. Baš i kao sve ostalo, malo manje šećera neće biti bolno, ali će vaše zdravlje biti poboljšano ukoliko šećer zamjenite nekim prirodnim zaslađivačem.

Slijedeći put kad vam na um padne “nešto slatko” probajte sa slijedećim proizvodima:

Med: Med je slađi od šećera, a odličan je za borbu protiv alergija i uklanjanje otrova iz tijela. Koristite ga da zasladite limunadu i ostala pića. Idealan je dodatak ljutim jelima, kao preljev pomješan sa limunom. Kuhanje ili pečenje meda pravi od njega otrovnu tvar.

Smokve: Suhe smokve su se koristile kao sastojak za zaslađivanje i prije nego je šećer bio poznat. Smokve sadrže 50% šećera, poznate su kao prirodni laksativ, bogat izvor željeza i prirodni zaslađivač. Možete ga kuhati i stavljat u kompote.

Hurme: Hurme sadrže do 60% šećera, a taj postotak raste sušenjem, odnosno isparavanjem vode iz voća. Šećer od hurmi se dobija tako što se hurme osuše, a onda samelju u prah. Kada koristite ovaj šećer vodite računa da ga ne upotrebljavate za jela koja zahtjevaju rastvaranje u tekućini, jer se ne rastvara dobro. Umjesto toga, koristite ga u kuhanim i pečenim jelima. Daje ugodan okus jelima, a obzirom da je jako sladak koristite upola manju mjeru od predviđenog bijelog/smeđeg šećera.

Suhe grožđice, jabuke, šljive mogu isto tako biti odlični zaslađivaći, a daju dodatni ukus slasticama.

Da biste uživali u slasticama, trenirajte se da jedete gorču hranu. To pomaže da uravnotežite sistem ukusa.

 

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!