Nekategorisano

Za prevenciju kostobolje, pijte kafu

Kostobolja, najčešći oblik upalnog artritisa kod odraslih muškaraca, koja nastaje zbog povišenih razina mokraćne kiseline u krvi, može se prevenirati ispijanjem kafe.

Barem tako tvrdi studija obavljena na velikom broju javnih zahoda, koju su obavili istraživači s British Columbia University u Vancouveru. Istraživanje je vodio dr. Hyon K. Chol, a rezultati su objavljeni u jednom broju časopisa Arthritis Care and Research. Istraživanje je obuhvatilo 14.000 osoba kojima je uzet uzorak urina i krvi. Putem upitnika utvrđeno je koliko svako od njih ispije šoljica kafe na dan. Rezultati su pokazali da je visoka doza spomenute kiseline u krvi značajno smanjena kod osoba koje redovno konzumiraju kafu, ali ne i kod onih koje su konzumirale čaj. Čak su i osobe koje piju kafu bez kofeina imale niže razine kiseline. To znači, naglasili su istraživači, da komponente iz kafe koje nemaju veze s kofeinom, pozitivno djeluju na uremiju.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!