Nekategorisano

Znate li kakvu vodu pijete?

Pored silnih marketinških trikova i domišljatih reklama kojima se nastoje prodati osvježavajući napitci u vrele ljetne dane, svi znamo da ipak nista ne može zamijeniti vodu. No dok naručujete mineralnu ili gaziranu vodu,  da li razumijete šta zaista znače pojmovi “gazirana” ili “prirodna izvorska voda”?

Mineralna voda: Voda koja se dugo nalazila u zemljinoj kori i koja je prolaskom kroz slojeve zemlje obogaćena različitim mineralima. ovi otopljeni minerali i ostale tvari koji sadrži voda određuju joj okus. Prirodne mineralne vode mogu biti dodatni izvor minerala u svakodnevnoj prehrani i imaju mnogostruko dejstvo na ljudski organizam. Neke vode sadrže ugljen-dioksid koji može biti prirodni sastojak, a nekima se kasnije vještački doda da bi se pojačao okus i svježina.
Mineralna voda može biti
– prirodna mineralna voda negazirana: prirodna mineralna voda bez ugljičnog dioksida;
– prirodna mineralna voda s prirodnim ugljičnim dioksidom: prirodna mineralna voda s prirodnim ugljičnim dioksidom je voda čiji je sadržaj ugljičnog dioksida, nakon eventualne pripreme i punjenja, jednak onome u vodi na izvoru;
– prirodna mineralna voda s dodanim ugljičnim dioksidom:Prirodna mineralna voda s dodanim vlastitim ugljendioksidom je voda koja, nakon eventualne pripreme i punjenja, ima veći sadržaj ugljendioksida nego na izvoru;
– gazirana prirodna mineralna voda: gazirana prirodna mineralna voda je voda kojoj je dodan ugljični dioksid koji nije s istog izvora kao i prirodna mineralna voda;
– prirodna mineralna voda – kiseljak/kiselica»
Prirodna mineralna voda – kiseljak/kiselica je voda kod koje prirodni sadržaj slobodnog ugljičnog dioksida u vodi na izvoru iznosi više od 250 mg/l.

Izvorska voda: Ova voda, također, dobiva se iz podzemnih ležišta, iz jednog ili više prirodnih ili bušenih izvora zaštićenih od svih vrsta zagađenja. Za razliku od mineralne vode, sadrži manje minerala.
Izvorska voda može biti:
– prirodna izvorska voda – voda koja se zahvaća na izvoru,
– gazirana prirodna izvorska voda – voda kojoj je dodan ugljični dioksid.

Stolna voda: Ova vrsta vode može biti sa bilo kojeg izvora. Može biti tretirana destilacijom, jonskom razmjenom, filtriranjem, tretmanom ultraljubičastim zrakama, ozonskim tretmanom prilagođavanja mineralnog sastava ili drugim postupcima. U svakom slučaju, ova voda je pročišćena i mogu joj se dodavati mineralni hranjivi sastojci, te prirodne ili vještačke arome za obogaćivanje. Stolna voda ne smije sadržavati šećere ili boje.

Postoji nekoliko elemenata koje čine osnov našeg organizma, a voda je na vrhu te liste. Voda je vrlo bitna za naše postojanje, te ona čini 60% ukupne mase odraslih osoba i nešto više kod djece. Ni jedan drugi sastojak nije uključen u tako mnogo različitih funkcija kao voda: ispire toksine iz vitalnih organa, prenosi hranjive sastojke do stanica i osigurava nivo tekućine u organima.
Pri manjim gubicima vode dolazi do pojave određenih smetnji, a gubitak od 15% ukupnog sadržaja vode u organizmu izaziva smrt. Čovjek može izdržati danima bez hrane, ali bez vode vrlo brzo umire.
Preporuka za dnevni unos tekućine (voda, čajevi, supe i sokovi) je oko 3 litra za muškarce i 2 litra za žene.
Zapamtite: Pijte vodu i kada niste žedni, jer je žeđ je znak da ste već dehidrirali.

(Podjela voda urađena je prema PRAVILNIKU O PRIRODNIM MINERALNIM I PRIRODNIM IZVORSKIM VODAMA, koji je objavila Agencija za sigurnost hrane BiH )

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!