Nekategorisano

Beta – karoten

Član porodice tvari poznatih pod imenom karotenoidi, beta – karoten je pigment koji daje narančastu boju mrkvama, slatkom krompiru, bundevama i drugom voću i povrću. Također ga ima i u tamnozelenom povrću, ali njegovu boju nadjačava zelena boja hlorofila koji se nalazi u tom povrću. Beta – karoten se u ljudskom tijelu pretvara u vitamin A, a djeluje i kao antioksidans koji tijelu pomaže da se bori protiv raka i drugih hroničnih bolesti.

Vitamin A dobiven je iz beta – karotena, a upravo on ima zaštitnu ulogu jer djeluje na mlade stanice u dubljim slojevima kože i sluznice tako što im pomaže da sazriju te zamijene stare i odumrle stanice, a osim na kožu ovakav učinak ima i na stanice pluća, crijeva, mokraćnih puteva i štitnjače. Beta – karoten pomaže i kod “noćnog sljepila” te prevelike osjetljivosti na sunčevu svjetlost, kada je oku potrebno više vremena kako bi se na nju priviknulo, kada konstantno lošije vidi ili ne može bez sunčanih naočala. Preporučuje se i kod osoba oboljelih od AIDS – a te alkoholičarima. S uzimanjem bi jedino trebali paziti dijabetičari kojima se ne preporučuje unos bez kosultacija s doktorom.

Pri preuzimanju teksta/sadržaja sa web stranice iftarskimeni.com dužni ste navesti izvor i staviti link na izvorni sadržaj!